Svet

05.02.2016. 12:43

B 92

Autor: Nova Ekonomija

Tojota – kada pad donese profit

Svet

05.02.2016. 12:43

Neto profit kompanije Tojota skočio je za devet meseci njene poslovne godine gotovo 10 odsto, na 1,9 biliona jena (16 milijardi dolara.Rast je postignut uprkos padu prodaje u većini regiona, zbog čega se vodeći svetski proizvođač automobila fokusirao na jačanje produktivnosti u svojim fabrikama, izveštava agencija AFP.

Proizvođač „korole“ i „prijusa“ je saopštio da je blago povećao prognozu dobiti za celu svoju fiskalnu godinu na 2,27 biliona jena, i da je prodaja njegovih vozila opala u većini regiona, uključujući Evropu i Japan, dok je u Severnoj Americi porasla. 

Tojota i njeni domaći konkurenti imaju korist od zdravog rasta u SAD-u, gde niske kamatne stope pogoduju potrošačima, mada bi tanušna mogućnost povećanja kamata u ovoj godini mogla da ukoči prodaju. 

Slabljenje tražnje na tržištima u usponu, poput Tajlanda i Indonezije, kao i planirano podizanje poreza na potrošnju u Japanu sledeće godine, takođe mogu „nagristi“ tržište, kažu analitičari. 

Prodaja u Kini, najvećem svetskom automobilskom tržištu, blago je porasla, saopštila je Tojota, dodajući da tražnja za njenim terencem RAV4 jača u Severnoj Americi. 

Slabiji jen je automobile japanskog proizvođača učinio relativno konkuretnijim u inostranstvu, što je naduvalo vrednost profita ostvarenog u inostranstvu koji je vraćen u zemlju. 

Tojota je takođe saopštila da će iduće nedelje zatvoriti sve svoje fabrike u zemlji na jedan dan, a na taj potez se odlučila zbog nedostatka komponenti nakon eksplozije u pogonu jednog njenog dobavljača. 

Inače, današnji izveštaj o poslovanju stiže nakon što je Tojota prošlog meseca zadržala krunu vodećeg svetskog prodavca automobila četvrtu godinu uzastopno, sa prodatih 10,15 miliona vozila širom sveta u 2015, ostavljajući za petama Folksvagen i DŽeneral Motors, dodaje AFP.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Gospodo iz EPSa, ako po zakonu morate biti vlasnici svih tih uređaja onda izvolite kupite nam nove ili otkupite postojeće od nas. Nemojte biti toliki bednici i licemeri da nam oduzimate opremu i još bulaznite da nas to neće ništa koštati. Ajde za promenu malo vi nama ustupite besplatno struju a mi vam to nećemo naplatiti. Ko je bre ovde lud? Niste nam ništa poklonili, nećemo ni mi vama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.