Svet

05.02.2016. 12:56

B 92

Autor: Nova Ekonomija

Transformersi i Barbi uskoro zajedno

Svet

05.02.2016. 12:56

Američki Matel i Hasbro pregovaraju o spajanju, čime bi nastao najveći svetski proizvođač igračaka, koji bi bio ispred danskog Lega. Tržišna vrednost nove kompanije dostigla bi 20 milijardi dolara.

Hasbro, proizvođač igračaka Transformersi i Monopol, pristupio je krajem prošle godine Matelu, proizvođaču Barbi lutkica, s predlogom za pripajanje, a razgovori i dalje traju, javio je Blumberg, pozivajući se na izvore upućene u situaciju. 

Pregovori možda neće rezultirati dogovorom, napominju izvori Blumberga, koji podseća da su te kompanije već jednom, 1996. godine, pregovarale o spajanju, a tada je Matel za Hasbro ponudio 52 milijarde dolara. 

Matel je veći igrač na tržištu od Hasbroa, no u poslednjih nekoliko godina Matel je izgubio udeo na tržištu, dok je Hasbro povećao prodaju, pa je sada, kažu analitičari, u zamahu. 

Ukoliko dođe do spajanja dveju američkih kompanija, nastao bi najveći igrač na svetskom tržištu igračaka. 

Lani je u prvom polugodištu danski Lego preuzeo od Matela vodećć mesto na svetskom tržištu. Lego je u prvom polugodištu 2015. ostvario prihode od 2,1 milijardu dolara, dok su prihodi Matela tada iznosili 1,9 milijardi dolara. 

Američki Hasbro ostvario je u istom periodu prihode od 1,5 milijardi dolara. 

Analitičari kažu da će, ukoliko dođe do dogovora o spajanju, biti posla za tržišne regulatore zbog moguće monopolske pozicije. 

Blumberg, pak, navodi da bi te dve kompanije zajedno držale udeo na suprotnom vrlo fragmentiranom svetskom tržištu igračaka od oko 20 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Meni su izgorela dve zice na konzoli. Došli iz EPSa i rekli naše je do konzole i nisu hteli da poprave. Platio privatno 100evra. Od tada ih ne puštam u moj posed. Samo kažem vaše je do konzole izlazite napolje. I za divno ćudo odlazili su bez pogovora. Potpisom dajemo i dozvolu da udju u posed kad god oni hoće. Ovo su pokušali pre trideset godina i nije im uspelo, neće ni sad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.