Vesti iz sveta

01.09.2022. 12:45

Euractiv, Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Skladišta gasa puna 80 odsto i pre zadatog roka, poručuju iz EU

Pxhere

Evropska unija (EU) je znatno pre zadatog roka (1. novembar) ispunila cilj da napuni skladišta gasa do najmanje 80 odsto, saopštila je u sredu na Tviteru visoka predstavnica EU za energetiku Kadri Simson, preneo je Euractiv.

EU je taj cilj odredila u maju kao odgovor na isključenje ruskog gasa i tekuću energetsku krizu. Cilj je bio da se do 1. novembra 2022. skladišta gasa napune najmanje 80 odsto i najmanje 90 odsto do 1. novembra u narednih nekoliko godina.

Iako su na nivou Evropske unije 31. avgusta skladišni kapaciteti bili napunjeni 80,17 odsto, nisu sve zemlje podjednako uspešne u ostvarivanju zadatog cilja.

Skladišta u Belgiji, Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Poljskoj ,Portugalu, Španiji, Švedskoj su popunjena više od 80 odsto, iako skladišni kapaciteti variraju dramatično između ovih zemalja.

Sa druge strane, Bugarska i Letonija nisu ostvarile ni zadati target za 1. septembar.  I dok je Bugarska malo ispod svog cilja, Letonija je za više od 10 procentnih poena ispod od onoga što je trebalo da bude do 1. septembra i više od 25 procentnih poena ispod cilja od 80 odsto planiranog za 1. novembar. 

Austrija, Hrvatska, Mađarska, Holandija, Rumunija i Slovačka, ispunile su srednji cilj za 1. septembar, a na putu su da svoja skladišta napune do 80 odsto. 

Dalje, Holandija, ključna zemlja za skladištenje gasa u Evropi, blizu je da ispuni cilj i napini svoja skladišta do 80 odsto, a očekuje da će to učiniti sledeće nedelje. Ova zemlja želi da ide korak dalje i popuni svoje skladišta do 90 odsto.

EU PLANIRA DA SMANJI POTROŠNJU GASA TOKOM ZIME ZA 15 ODSTo
EU SPREMA REFORMU TRŽIŠTA STRUJE, ITALIJA I BELGIJA TRAŽE OGRANIČENJE CENE GASA

Evropska unija je u julu propisala mere za smanjanje gasa, između ostalog, da se u narednim mesecima u zemljama članicama potrošnja gasa smanji za 15 odsto. 

Smanjenje potrošnje gasa za 15 odsto do aprila 2023. i mogućnost da Evropska komisija proglasi „uzbunu“ kojom će od država članica zahtevati hitno i obavezno smanjenje isporuke gasa mere su koje su propisane u uredbi donetoj u julu. 

Nova uredba daje mogućnost Evropskoj komisiji da nakon savetovanja sa zemljama članiciama, proglasi „uzbunu“ (Union Alert) kada se radi o bezbednosti snabdevanja, namećući obavezno smanjenje potražnje za gasom svim zemljama članicam. 

Mere su predložene kako bi se osigurala energetska budućnost ovog bloka, ugroženu sankcijama koje je EU uvela Rusiji, nakon što je poćeo rat u Ukrajini. 

Taj novi propis bi Komisiji dao mogućnost da, nakon savetovanja sa zemljama članiciama, proglasi „uzbunu“ (Union Alert) kada se radi o bezbednosti snabdevanja, namećući obavezno smanjenje potražnje za gasom svim zemljama članicam. 

Evropska unija je poručila ranije da radi na tome da što pre okonča zavisnost od svih ruskih fosilnih goriva, uključujući i gas, a 18. maja je predstavila svoj REPoverEU plan

Ministarstvo pravi krizni plan za snabdevanje gasom

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.