Srbija

12.02.2016. 11:37

N 1

Autor: Nova Ekonomija

O poslovanju Železare se ništa ne zna, a profita nema

Srbija

12.02.2016. 11:37

Ekonomista Stojan Stamenković skeptičan je u vezi sa prodajom smederevske Železare kineskoj kompaniji HBIS, pre svega zbog lošeg stanja na tržištu čelika u svetu.

On je rekao da su proizvodnja i gubici Železare, ali i RTB-a Bor među ključnim uzrocima usporavanja prerađivačke industrije u Srbiji.

Ekonomisti okupljeni oko časopisa Makroekonomske analize i trendovi danas su upozorili na probleme u srpskoj industriji. Industrija je prošle godine porasla 8,2 odsto, ali je visok rast dobrim delom posledica niske polazne osnove zbog poplava iz 2014, kada je znatno podbacila. Ono što brine jeste usporen rast prerađivačke industrije.
Prehrambena industrija je usporila što ukazuje, kako kaže Stamenković, na mogućnost da određeni proizvodi nisu više rentabilni za proizvodnju.

Stamenković je ponovio da se u vezi sa poslovanjem Železare „ništa ne zna”.

„Niti kada će nastupiti najavljena profitabilna proizvodnja, niti koliko zatečenih zaliha ‘nose’ što predstavlja subvenciju republike iako su subvencije ukinute“, rekao je Stamenković.

On je dodao da  se tržište čelika sužava u celom svetu.

„Menjaju se i tehnologije. Pa čak i u samoj Kini se optuštaju radnici i redukuje proizvodnja, da ne govorim o Evropi“, rekao je on i dodao da se problemu železare pridružuju i problemi sa RTB Borom.

„Bor dosad nije imao te probleme, a sad je ušao u gubitke zbog drastičnog pada cena na svetskom tržištu“, rekao je Stamenković.

Stamenković se osvrnuo i na proizvodnju kragujevačkog Fijata, rekavši da je za povećanje proizvodnje u toj fabrici neophodan novi model, koji će i ove godine izostati

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.