Srbija

15.02.2016. 14:56

B 92

Autor: Nova Ekonomija

Srbija ‘preko noći’ gubi najplodniju zemlju

Srbija

15.02.2016. 14:56

Najplodnije zemljište u Mačvi gotovo preko noći nestaje.  Voda odnosi polja, oranice i voćnjake u priobalnom području Drine.

Nedavno je država preko Kancelarije za obnovu i razvoj podigla oko pola kilometra utvrde na obali, ali su duž toka Drine mnoge parcele i dalje na udaru vodene bujice.

Lepa u svako godišnje doba, ali krivudava i nemirna kada vodostaj poraste. Tu osobinu Drine najbolje znaju poljoprivrednici čije su njive uz njenu obalu.

„Prilikom nadolaska velike količine, voda poplavi naš deo jer je nivo niži. U svom rušilačkom napadu plodnu zemlju odnosi, a poljoprivrednicima ostaje neplodna zemlja, pa oni ne znaju šta će sa upropašćenim parcelama koje se posle teško dovode u normalno stanje“, kaže Živan Jakšić

Izgradnjom Pavlovića mosta utvrđen je deo obale, ali uzvodno i nizvodno, oko 20 kilometara je na udaru bujice kada je vodostaj visok.

„Niko ništa ne preduzima, i dalje se to ruši. I ne samo ovde, već i u Crnoj Bari. Tamo je još gore“, kaže Dušan Petrović.

Godišnje voda zbriše na desetine hektara plodnog zemljišta u Mačvi.

„Po nekoj proceni i prijavama građana oko 15 do 20 hektara je nosila u tim bujicama“, kaže Jakšić.

Nedavno je država preko Kancelarije za obnovu i razvoj uložila 25 miliona dinara za izradnju 450 metara obaloutvrde na najkritičnijem delu Drine, u Badovincima.

Za nastavak radova čeka se odobrenje iz vrha države, međutim, poljoprivrednici nemaju strpljenja jer se plaše prolećnih kiša i porasta vodostaja.

„Ovo što su uradili i zaštitili je dobro, ali je ostalo još dosta na našu nesreću. Najgore je što ta zemlja ode u vodu i nije više naša. Zato treba što pre zaštiti jer ako bude još jedna poplava, otići će groblje, otići će sve“, kaže Velisav Birovljević.

„Da krivu Drinu niko ne ispravi“, svesni su i mačvanski poljoprirvednici ali se nadaju da će se neko setiti da je bar zaustavi u rušilačkom poduhvatu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Slovacka a i Austrija najverovatnije. Italija u pregovorima. Obzirom da je Slovacka vec dopremila 2 miliona doza vakcina koje nisu odobrene od evropske agencije ukazuje na manjak istih. Ove informacije su proverive na zvanicnim sajtovima. Nije jasno zasto pominjete Madjarsku kao jedinu?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.