Srbija

17.02.2016. 13:54

RTV

Autor: Nova Ekonomija

Zbog smanjenih subvencija smanjena setva u Vojvodini

Srbija

17.02.2016. 13:54

Setva jarih kultura trebalo bi uskoro da počne i u Severnobanatskom okrugu. 

Međutim, zbog nedostatka sredstava kod poljoprivrednika, treba očekivati redukovanu setvu, što se može odraziti i na slabiji prinos ove sezone. 

Iako semena, nafte i đubriva ima dovoljno, najveći problem paori vide u smanjenju državnih subvencija na 4.000 dinara po hektaru.  

Na području severnog Banata poljoprivrednici se uveliko pripremaju za predstojeću prolećnu setvu jarih kultura. Ovde uglavnom preovladava ritska crnica, tako da se svake godine na parcelama seje kukuruz, suncokret i šećerna repa, mada ove industrijske biljke ima u znatno manjoj meri nego u drugim regionima.

Takođe, Banaćani retko seju jari ječam i pšenicu.

„Na mojim parcelama naći će se uglavnom uobičajene ratarske kulture kao što su kukuruz i suncokret, mada imam i dosta zasejane lucerke, kako bih dodatno zaradio“, rekao je Dragan Košničar, poljoprivrednik iz Kikinde.

Međutim, kao i lane, nedostatak sredstava najveći je problem u predstojećoj setvi. Ovdašnji paori smatraju da je smanjenje državnih subvencija na 4.000 dinara po hektaru nedovoljno za pokrivanje osnovnih troškova u proizvodnji.

„Mislim da je ponekad bolje da se ništa ne uradi, nego što su ove godine nadležni u resornom Ministarstvu učinili poljoprivrednicima smanjenjem državnih subvencija“, ističe kikindski ratar, Dragiša Francuski.

Repromaterijala u prodavnicama ima dovoljno, uredno se distribuira poljoprivrednim apotekama, ali je primetan pad kupovne moći. Razlog je, kažu upućeni, slaba finansijska situacija kod poljoprivrednika, koji su, na apel nadležnih u resornom Ministarstvu, kupovali na kredit mehanizaciju i traktore. 

Seme će ove godine, kod pojedinih proizvođača, biti skuplje u odnosu na prethodnu sezonu, a treba očekivati i više cene đubriva i nafte.

Takođe, cena tovljenih svinja drastično je pala. Sve to može da se odrazi na redukovanu setvu, pa samim tim i na manji prinos ove jeseni. 

Pod kukuruzom će, na području severnog Banata, ovog proleća biti zasejano oko 30.000 hektara, suncokret će biti zastupljen na oko 12.000 hektara, kraljici polja, odnosno šećernoj repi ustupiće se oko 2.500, a povećaće se i parcele pod sojom koje je prethodnih sezona bilo na oko 2.000 hektara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.