Srbija

17.02.2016. 14:04

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Poljoprivrednici iz istočne Srbije uskoro dobijaju pomoć EU

Srbija

17.02.2016. 14:04

Poljoprivredni proizvođači iz sedam opština u istočnoj Srbiji dobiće narednih meseci neke od paketa pomoći EU namenjene poplavljenim područjima, najavljeno je u Beogradu. 

Pomoć će biti podeljena poljoprivrednim domaćinstvima u Majdanpeku, Kladovu, Zaječaru, Negotinu, Svrljigu, Boljevcu i Knjaževcu.

Na predstavljanju programa pomoći EU poljoprivrednim domaćinstvima u Srbiji, koji od novembra 2015. godine sprovodi Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO), rečeno je da je za te namene je iz pretpristupnih fondova obezbeđeno 1,5 miliona evra. 

Poljoprivrednici dobijaju seme za prolećnu i jesenju setvu, mineralno đubrivo, sadnice voća, stočnu hranu, stoku i plastenike. 

Ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković je rekla  da je do kraja januara 2016. iz pretpristupnih fondova FAO distribuirao značajne količine pomoći za više od 33.000 poljoprivrednih gazdinstava u 41 opštini u Srbiji. 

Dodela pomoći EU u 2016. sprovodiće se u 17 opština i planirano je da više 8.000 poljoprivrednih domaćinstava dobije neki od paketa pomoći za koji su se opredelili. Prve isporuke počinju u martu kada se planira podela semena i đubriva za prolećnu setvu. 

Šef kancelarije EU u Beogradu Majkl Devenport je kazao da su dosadašnje aktivnosti FAO na sprovođenju programa pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji obuhvatile isporuke paketa na adrese 26.387 poljoprivrednika u 30 opstina koje su imale štete od poplava. 

Prema njegovim recima, očekuje se da će do kraja sprovođenja svih programa pomoć dobiti više od 34.000 poljoprivrednih domaćinstava. On je kazao da će se u budućnosti veća pažnja posvetiti prevenciji i da će najveći deo IPA fondova biti namenjen efikasnim merama zaštite od poplava

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.