Srbija

17.02.2016. 16:59

N 1

Autor: Nova Ekonomija

Od danas moguć javni uvid u podatke o budžetu Vojvodine

Srbija

17.02.2016. 16:59

Pokrajinska Vlada pokrenula je novi sajt koji omogućava javni uvid u podatke o raspolaganju budžetom Vojvodine od 2004. godine do danas, koji će građanima biti dostupan na adresi www.budzet.vojvodina.gov.rs.

Na sajtu se od danas mogu naći svi podaci vezani za izvršenje budžeta svakog pokrajinskog organa, broj zaposlenih, biografije rukovodilaca, finansijski i planovi javnih nabavki, kao i podaci o obavezama i potraživanjima Pokrajine.

Dostupni su i podaci o imovini i o svim sudskim postupcima gde je Vojvodina stranka u sporu.

Vlada Srbije da sledi isti primer

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić kaže da se na taj način uspostavlja princip apsolutne transparentnosti obavljanja vlasti i pozvao premijera Srbije Aleksandra Vučića i republičku Vladu da slede ovaj primer.

„Već četiri godine slušamo po pojedinim medijima da su se u Pokrajini zaposlile hiljade i hiljade ljudi i da su nestale milijarde dinara. Do sada smo posezali za tužbama, a od danas je uspostavljen jedan princip koji ne postoji ni u jednoj administraciji na zapadnom Balkanu, već samo u nekim od najrazvijenijih zemalja EU“, rekao je Pajtić.

Pajtić je pozvao republičku Vladu da učini isto, jer kada se „jednom uspostavi apsolutna transparentnost, onda se taj princip više ne može ukinuti“.

„Nije prihvatljivo da republička administracija još od Vlade Zorana Đinđića nije donela u Parlamentu Srbije nijedan završni račun budžeta, a da je pokrajinska administracija sve ove godine donosila završne račune pokrajinskog. Svaki budžetski dinar, svako zaposlenje i svaka biografija biće na uvidu građanima“, dodao je Pajtić.

Tajni ugovori Vlade naneli štetu od 997 milijardi dinara

On je podsetio i na to da je republička administracija do sada zaključila oko 20 tajnih ugovora, od Beograda na vodi, Železare Smederevo, Er Srbije, hotela na Kopaoniku, zadruga u Vojvodini i slično, čime je nanela štetu od oko 997 milijardi dinara.

„Mi nikada nismo zaključili nijedan tajni ugovor, jer se tajno zaključuju kada su štetni. Sigurno niko nije namerno na republičkom nivou nanosio štetu Srbiji, nego je želeo da pribavi korist sebi. I zbog toga pozivamo Aleksandra Vučića i republičku Vladu da objave sve te tajne ugovore i da na isti način objave sve podatke o trošenju budžetskih sredstava“, rekao je Pajtić

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Em sto je sve sramno odradjeno za bukvalno otetu imovinu, drugo sa ovim odlaganjima pa u nedogled , cini mi se da rokovi nisu u redu
    Treba lepo naglasiti resenja , isplate akontacije i sve ostalo produziti na 10 ,20 , 30 godina ili u sledecem milenijumu, sto se mozda i zeli postici kada bude sve obezvredjeno i naravno broj naslednika se bude drasticno smanjio.
    Glavno da su neke institucije i odabrana kategorija ovog naroda stoprocentno zadovoljena u svakom obliku, ko blizi vatri…..
    Strasno,
    Ovo je za istorijske anale

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.