Svet

22.02.2016. 09:35

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Sindikati traže kazne šefovima koji šalju SMS-ove usred noći

Svet

22.02.2016. 09:35

Rezultati istraživanja udruženja nemačkih sindikata DGB, koji su želeli da se utvrdi koliko radnika zaista koštaju prekovremeni sati, pokazali su da se prema svakom trećom zaposlenom krše radna prava jer radi preko 45 sati nedeljno, dok njih 17 odsto radi 48 sati nedeljno što je zakonom zabranjeno.

Prema tom istraživanju čak 60 odsto radnika koji rade prekovremeno nemaju vremena za porodicu zbog čega oni trpi, piše Deutsche Welle.

Zakonom je, u Nemačkoj dozvoljen prekovremeni rad, međutim samo u izuzetnim i strogo određenim okolnostima. Umesto toga, retko koji zaposleni se usudi da postavi to pitanje u strahu da će na taj način pojaviti sumnja u njegovu ažurnost.

„Onih 48 odsto s izuzetno velikim brojem radnih sati ne mogu da se opuste čak i kad su na odmoru. Problem opuštanja kod onih s normalnim radnim vremenom je manji i uočen je kod 27 odsto radnika“, naveli su sindikati.

Čak 32 odsto onih s velikim brojem prekovremenih sati posao nose kući. Oni, naravno, najviše zarađuju, dok najlošije prolazi srednji menažment koji radi najmanje 45 sati nedeljno.

Najgore prolaze ugostitelji gde čak 63 odsto zaposlenih radi duže nego što je zakon odredio, zatim njih 50 u prometu, dok se najmanje radi u bankarskom i sektoru osiguranja.

Sindikati upozoravaju da je najgore od svega to što niko ni ne primećuje da oni koji rade „dan i noć“ rade na takav način i što poslodavci to smatraju normalnim.

Oni su pozvali vlasnike firmi da da urede radne odnose i uvedu kazne za poslodavce koji zaposlenom pošalju SMS usred noći.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.