Srbija

22.02.2016. 11:16

Slobodna Evropa

Autor: Nova Ekonomija

Milenović:Vučićeva borba protiv korupcije je mrtvo slovo na papiru

Srbija

22.02.2016. 11:16

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović rekla je, gostujuću u Mostu Radija Slobodna Evropa, da su rezultati Vučićeve borbe protiv korupcije jako mršavi, da se sve svodi na populističke priče i da nema stvarnih efekata.

„Vučić je na krilima 24 sporne privatizacije, na koje je ukazao Savet za borbu protiv korupcije, uspeo da ubedi biračko telo da je on taj koji će te predmete završiti i krenuti u bespoštednu borbu protiv korupcije. To je ostalo mrtvo slovo na papiru, nijedan od tih predmeta nije rešen, tako da je njemu sada vrlo teško da uđe u bilo kakvu raspravu o tome, jer su rezultati jako mršavi“, navela je Milenović.

Ona je objasnila da vlada Aleksandra Vučića apsolutno ignoriše Savet za borbu protiv korupcije, a ta ignorancija prelazi u omalovažavanje.

Odgovarajući na pitanje o promeni odnosa Vučića prema Miroslavu Miškoviću, koga je do skoro zvao tajkunom, Milenović objašnjava da se to potpuno uklapa u priču o borbi protiv korupcije koju plasira vladajuća elita.

„Ta borba je, kao što sam već rekla, samo deklarativna. Pravosuđe u Srbiji je rastureno. Nije se to desilo u poslednjih godinu ili dve, rasturano je u proteklih više od deset godina. Ono nije nezavisno. Nema čak ni nezavisan budžet. Isključivo od vlasti zavisi na koji način će upotrebiti ili zloupotrebiti pravosuđe. I slučaj Mišković to pokazuje“. navela je Milenović.

Ona ističe da se sudski postupci u Srbiji koriste za trgovinu uticajem:

„Ne može neko da juče bude kriv, a danas prav – bez bilo kakvog postupka. Ili, ljudi su apriori krivi, iako tek traje istraga. Samo imamo aferu za aferom – više zarad sticaja nečije popularnosti nego zarad borbe protiv korupcije“.

Članica Saveta za borbu protiv korupcije kaže da tajkuni stvaraju političke partije i drže ih pod svojim uticajem, dok političke partije, kada dođu na vlast, stvaraju svoje male tajkune koji traju privremeno, koliko traje i njihova vladavina.

Ona ističe da za četiri godine Vučić nije uspeo da smanji korupciju.

„Umesto toga uspeo je da oteža rad nezavisnih institucija i da ih dodatno uruši. Uspeo je da pravosuđe dodatno rasturi. Za mene je Vučićeva borba protiv korupcije apsolutno samo deklarativna i rezultata nema. Ono što ima – to su samo predstave, afere i filmski zapleti. Ništa drugo“, rekla je Milenović

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. “ Drugim rečima, ulaganje u ljude, u otkrivanje i podršku razvoja svakog talenta naših građana, jer to zapravo stoji u osnovi privrednog uspeha svake bogate zemlje. Konkurentna i bogata privreda počiva na građanima koji imaju konkurentna znanja i zdravlje i, naravno, dobro uređen pravni sistem. Za te stvari, kako vidimo, para nema…”, kaže prof. Šoškić. “
    Pobogu profesore , pa kako vladati takvim ljudima…?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.