Vesti iz zemlje

24.02.2016. 09:36

Politika

Autor: Nova Ekonomija

Plene mu imovinu jer nije vratio na vreme knjigu o Juliju Cezaru

Nevraćena istorijska knjiga „Julije Cezar“ dovela je izvršitelje pred vrata  beograđanina B. R. jer je nije vratio u biblioteku na vreme.

Nakon što su mu umalo zaplenili svu imovinu, ispostavilo se da je čovek vratio knjigu 2013.godine i da je platio sve troškove, ali da potvrdu o tome nije odneo u javno gradsko pravobranilaštvo koje bi prekinulo spor protiv njega, te se i dalje vodi kao dužnik.

B. R. je knjigu u Biblioteci grada Beograda još 2011.godine. Kako je nije vratio na vreme iz biblioteke su mu slali upozorenja i opomene, a svaki dan držanja knjige koštao ga je deset dinara.

„Nakon mesec dana poslali smo mu prvu opomenu, a posle dva drugu. Nije se javljao i nakon šest meseci smo ga tužili zato što nije na vreme vratio knjigu i platio penale“, kažu u Biblioteci grada Beograda.

Kada je isplatio sve dali su mu potvrdu. Međutim, nisu mu rekli da treba da je odnese u pravobranilaštvo kako bi prekinuo spor.

„Sada mu izvršitelji idu na vrata zbog sudskih troškova. Kod nas je sve regulisao“, kažu u biblioteci, koju slučaj B.R. više ne zanima.

Ne smatraju da su odgovorni što ga nisu uputili na pravobranilaštvo. Njegova dalja sudbina ih nije zanimala.

No zato je Javno pravobranilaštvo grada Beograda na adresu na kojoj je B. R. bio prijavljen pre nego što je pre nekoliko godina odselio u inostranstvo, krajem avgusta 2014. poslalo rešenje u kom je B.R. obavešten da se na osnovu pravosnažnog i izvršnog rešenja Prvog osnovnog suda dozvoljava izvršiteljima da „popisom, procenom i prodajom“ pokretnih stvari koje su u njegovom vlasništvu naplati 10.500 dinara.

Dužnik o tome pojma nije imao, jer niko nije ni pokušao da u njegovom odsustvu podigne pošiljku koja mu je upućena na adresu na kojoj je nekada bio prijavljen. Izvršitelji su ga se opet setili i sada su rešeni da ipak naplate nepostojeći dug za Julija Cezara: 10.500 za knjigu, odnosno sudske troškove, a 6.000 (plus nagrade) za trud izvršitelja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. zato mladi doktori, kad prodje ovo sa pandemijom, lepo put pod noge i recimo za nemacku ili svedsku, gde ce vas da cene kao lekara i kao coveka!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.