Svet

29.02.2016. 10:51

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Japan konačno beleži rast fabričke proizvodnje

Svet

29.02.2016. 10:51

Japan je objavio da je, prema zvaničnim podacima, u januaru zabeležen prvi rast fabričke proizvodnje u tri meseca.

To je, kako navodi agencija AFP, jedna od malobrojnih dobrih vesti iz Tokija nakon niza slabih pokazatelja koji su bili kao „hladan tuš“ nadama u oporavak.

Optimistički podatak o rastu proizvodnje u fabrikama, od 3,7 odsto u januaru na mesečnom nivou, dolazi u trenutku kada investitori nastoje da dokuče stanje treće najjače svetske privrede.

Razočaravajući podaci o inflaciji prošle nedelje, pokrenuli su spekulacije da će Banka Japana (BoJ) morati da pribegne dodatnom monetarnom labavljenju kako bi podstakla cene i privredni rast.

Japanske kompanije su ostale oprezne u pogledu investiranja u biznis i značajnijeg povećanja plata, pozivajući se na neizvesne pesrpektive.

Ranija energična privreda zemlje „izlazećeg sunca“ smanjila se u periodu od oktobra do decembra, drugi kvartal uzastopno u 2015. godini.

Loše vesti su se nastavile i u januaru, kada je zemlja ponovo ušla u trgovinski deficit zbog pada izvoza na ključno kinesko tržište, zadavši još jedan udarac planovima premijera Šinza Abea za podsticanje ekonomskog rasta, navodi francuska agencija.

„Ovo je znak da se proizvodnja popravlja, iako sporo“, izjavio je Hidenobu Tokuda, viši ekonomista „Mizuho riserč instituta“, povodom pokazatelja o januarskoj industrijskoj proizvodnji.

„Ipak, izvozni trend još nije vrlo jak, s obzirom na negativne rizike za globalnu privredu…Ako američka privreda poraste, to će pomoći japanskom izvozu“, ocenio je on, a prenosi AFP.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.