Žene Bangladeša svakog dana u blizini reke Jamuna više od 10 sati dnevno provode sušeći na hiljade čili papričica, začina koji je neizostavan u mnogim jelima.
Nakon berbe, čili papričice na desetine žena i dece redaju na velike betonske ploče koje uvek moraju biti smeštene na suncu.
Od jakih sunčevih zraka žene i deca najčešće se štite pokrivačima za glavu u vidu platna ili jednostavno, drže otvorene kišobrane.
Budući da većinu dana provode na betonskim pločama razvrstavajući papričice, majkama se pridružuju deca koja, sušeći čili, rade i svoje školske zadatke.
Fotoreporter AA boravio je u siromašnom mestu Gaibandha, koje je od glavnog grada Bangladeša Dhake udaljeno oko 240 kilometara, i tu zabeležio tradicionalno sušenje čili papričica.
Inače, ovo je najsiromašniji kraj Bangladeša, kojeg svake godine zahvate velike poplave nakon monsunkih kiša. Glavni prihod stanovništa je onaj od uzgoja i sušenja čili papričica.
Međutim, žene zaposlene u ovoj oblasti imaju ograničen ili nikakav pristup tržištima ili finansijama i veoma skromne prihode.
Za više od 10 sati rada dnevno one dobiju manje od jednog američkog dolara.
Sa druge strane, čili papričice, poznate po svom ljutom ukusu, izvoze se i prodaju iz Bangladeša po visokoj ceni.
Naime, najljuća čili papričica na svetu je jolokia, a uzgaja se upravo u Bangladešu.
Poznato je kako su veliki ljubitelji papreno ljutih jela Indijci, Vijetnamci, Meksikanci i Mađari, ali se čili papričica kao začin koristi u skoro svim delovima sveta