Svet

01.03.2016. 13:29

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Nezaposlenost u evrozoni najniža od 2011. godine

Svet

01.03.2016. 13:29

Nezaposlenost u evrozoni nastavila je da pada u januaru kada je bila na najnižem nivou u poslednje četiri i po godine, saopštio je Evrostat.

Evropska statistička služba saopštila je da je nezaposlenost u evrozoni u januaru pala na 10,3 sa 10,4 odsto prethodnog meseca, prilagođeno sezonskim faktorima.

Nezaposlenost je time na najnižem nivou od avgusta 2011. što je usledilo nekoliko godina posle najduže recesije u zoni evra. Napredak u smanjenju nezaposlenosti zabeležen je u većini članica evrozone, a najniža je u Nemačkoj – 4,3 odsto, dok je najviša u Grčkoj 24,6 odsto.

Smajenju nezaposlenosti pomogli su podsticaji Evropske centralne banke (ECB), koja je smanjila kamatne stope i ubrizgala svež novac u privredu, a doprineli su i niža vrednost evra i pad cena nafte.

U mnogim zemljama evrozone, nezaposlenost je previsoka da bi se podstakla inflacija preko većih plata.

Juče objavljeni podaci pokazuju da je u februaru inflacija u evrozoni na godišnjem nivou pala na minus 0,2 odsto, što je pojaćalo očekivanja da će ECB sledeće nedelje povećati podsticaje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.