Srbija

02.03.2016. 11:07

N1

Autor: Nova Ekonomija

Vojni penzioneri počinju štrajk jer ih je ‘država izdala’

Srbija

02.03.2016. 11:07

Vojni penzioneri koji tvrde da su izloženi diskriminaciji jer im kao ostalim penzionerima u Srbiji od 1. januara 2008. godine, penzije nisu uvećane za 11,06 odsto, najavili su da će 15. marta organizovati protest na ulicama Beograda.

Jovan Tamburić, pukovnik u penziji i predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica, izjavio je da neusklađivanje penzija 2008. godine nije jedini razlog nezadovoljstva vojnih penzionera.

On kaže da su vojni penzioneri, kao i ostali penzioneri, diskriminisani donošenjem Zakona o privremenom uređenju načina isplata penzija kojim su njihova primanja smanjena.

Tamburić podseća da je Ustavni sud odbio inicijativu da ocenjuje ustavnost tog zakona, jer, kako smatra, nije imao snage niti smelosti da zakon proglasi neustavnim.

„Penzije su po Ustavu imovinsko pravo, svi građani su vlasnici imovine“, podseća on i dodaje da penzioneri pristaju da se odreknu dela imovine zarad napretka države, ali da taj teret jednako i ravnomerno podele sa svim ostalim građanima Srbije.

On poručuje da će vojni penzioneri insistirati da se sporni zakon kojim su penzije umanjene, poništi i da se oduzeti novac vrati građanima.

Kada je reč o vanrednom usklađivanju penzija, odnosno povećanju za 11,06 odsto, 1. januara 2008. godine, Tamburić podseća da su vojni penzioneri tada izostavljeni iz tog povećanja, zbog čega su se obraćali i Ustavnom i Upravnom sudu koji su presudili u njihovu korist. Vlada Republike Srbije je međutim vojnim penzionerima ponudila isplatu duga umanjeno za redovno uvećanje penzija od 4,21 odsto koje su vojni penzioneri imali 2007. godina kada su još bili pod Ministarstvom odbrane.

„Fond PIO je uzeo sebi za pravo da oko 6.000 presuda Upravnog suda kojima im je naloženo da usklade vojne penzije za 11,06 oni odbijaju, tako da smo prisiljeni po tri puta da idemo u krug”, kaže on.

Vlada Srbije, kako kaže, vojnim penzionerima nije priznala sudske troškove niti zakonske zatezne kamate.

Na vansudsko poravnanje je, prema njegovim rečima, pristalo oko 28.000 vojnih penzionera, koji su se, kako kaže, odrekli povećanja od 4,21 odsto, nisu im isplaćeni sudski troškovi, a mnogi su morlai čak i da plate takse za odustajenje od sudskog spora.

„Nije tačno da su dobili prosečno 305.000 dinara. U siromašnoj Srbiji govoriti kako smo dobili taj novac, kako se vojni penzioneri bahate i protestuju je spinovanje i okretanje javnosti protiv vojnih penzionera“, ističe Tamburić.

Tamburić je najavio i da će vojni penzioneri protestovati ispred Vrhovnog saveta sudstva, jer Upravni sud ne čini ništa da sprovede odluke koje donosi, ali i ispred RTS-a jer na javnom servisu nema prostora za probleme penzionera i vojnih penzionera.

„Govore da su vojni penzioneri mala grupa, a kada  Vulin i predsednik Vlade govore o vojnim penzionerima imaju sve termine i pristup – imamo pravo da budemo obavešteni o svemu, ali nemamo pravo da kažemo sve što mislimo i što nam smeta“, kaže Tamburić.

On navodi da je država izdala vojne penzionere i da su vojna lica i njihove porodice najveće žrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji.

„Radili smo u interesu države, nismo bili u stanju da zaštitimo prethodnu državu, ali smo se svi stavili u službu država koje su formirane i tada smo im svi bili potrebni i poželjni“, podseća on.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.