Svet

02.03.2016. 16:42

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Evropska komisija će proceniti isplativost projekta ‘Posejdon’

Svet

02.03.2016. 16:42

Evropska komisija će proceniti isplativost projekta „Posejdon“, ako bude doneta odluka o njegovom sprovođenju, izjavio je potpredsednik Evropske komisije zadužen za Energetsku uniju, Maroš Šefčovič u Bakuu.

Ruska gasna kompanija „Gasprom“ potpisala je prošle nedelje memorandum o razumevanju sa italijanskim „Edisonom“ i grčkom kompanijom „DEPA“ o isporukama ruskog gasa kroz budući gasovod ITGI, koji će povezati Grčku i Italiju.

U tu svrhu, pomenute strane planiraju da iskoriste rezultate radova koje su realizovali „Edison“ i „DEPA“ u okviru projekta „ITGI Posejdon“ Interkonektor Turska-Grčka-Italija.

„Posejdon“ je pomorski deo projekta Južni gasni koridor koji će biti položen po dnu Jonskog mora kako bi se povezao na grčke i italijanske sisteme za transport gasa.

Šefčovič se, takođe, osvrnuo na projekat izgradnje Južnog gasnog koridora, čiji je cilj dopremanje gasa iz Azerbejdžana do Evrope.

„Države koje učestvuju u Južnom gasnom koridoru su, uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, potvrdile posvećenost ovom projektu. Globalna ekonomska recesija je u izvesnoj meri ugrozila realizaciju ovog projekta, ali su sve strane, ipak, izrazile spremnost da ispune obaveze koje se tiču projekta“, kazao je Šefčovič.

Cilj projekta Južni gasni koridor, o kom se raspravlja od 2005. godine, jeste dopremanje azerbejdžanskog gasa do Italije.

Ovaj projekat je, međutim, obustavljen 2009. godine, jer je Azerbejdžan odustao od projekta „Posejdon“ i opredelio se za Transjadranski gasovod (TAP) za isporuke sopstvenog prirodnog gasa.

Južni gasni koridor čini sistem postojećih gasovoda i onih u izgradnji, koji bi, posle modernizacije, trebalo da poveže EU sa Kaspijskim regionom, zaobilazeći teritoriju Rusije.

U njegov sastav ulazi Južni kavkaski gasovod, Transanadolijski gasovod i Transjadranski gasovod.

Južni gasni koridor prolazi kroz Azerbejdžan, Gruziju, Tursku, Grčku, Albaniju i Italiju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.