Svet

03.03.2016. 13:14

Telegram.hr

Autor: Nova Ekonomija

Nemačka pokrenula prvu zvaničnu istragu protiv Facebooka

Svet

03.03.2016. 13:14

Nemačka je zbog sumnje o kršenju pravila o konkurenciji pokrenula prvu zvaničnu istragu protiv Facebooka.
Facebook je najveća društvena mreža na svetu s 1,6 milijardi mesečno aktivnih korisnika, koja prihode ostvaruje od oglašavanja. Za efikasnije oglašavanje i targetiranje koriste se ličnim podacima o navikama, stavovima i aktivnostima svojih korisnika, a na osnovu njihovih objava.
Kako piše Rojters, nemački nadležni organi sumnjaju da Facebook pritom zloupotrebljava dominantnu poziciju na tržištu i ličnim podacima korisnika ne raspolaže na transparentan način.
„Za internet servise koji se finansiraju oglasima, podaci o korisnicima su izrazito važni”, rekao je šef nemačkog federalne kancelarije za nadzor kartela Andreas Munt.
„Postoje inicijalne sumnje da Uslovi korišćenja Facebooka nisu u skladu s regulativom o zaštiti podataka”, navodi se u službenom saopštenju povodom pokretanja istrage.
Iz kancelarije su i zvanično istakli da postoje ozbiljne sumnje oko toga jesu li korisnici Facebooka primereno informisani o tome na koji način društvena mreža koristi njihove lične podatke, što bi moglo značiti da je Facebook već u prekršaju nekih od strogih nemačkih zakona o zaštiti  podataka.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.