Svet

04.03.2016. 13:35

BBC

Autor: Nova Ekonomija

Apple dobija sve veću podršku u konfliktu sa FBI-jem

Svet

04.03.2016. 13:35

Još nekoliko velikih imena iz oblasti tehnologije podržalo je kompaniju Apple u borbi oko enkripcije protiv američkog federalnog istražnog biroa (FBI).
Nakon Facebooka i Twittera, čuvenom tehnološkom gigantu pridružili su se Intel, Google, eBay, Amazon, AirBnb, LinkedIn, Reddit, Mozilla, Pinterest, Snapchat, AT&T, WhatsApp i Yahoo, Cisco, kao i Salihin Kondoker, suprug jedne od preživelih žrtava. 
Kompanija Apple odbila je naređenje suda da ‘razbije kod’ iPhone telefona Saeda Rizvana Faruka koji je u decembru prošle godine u San Bernardinu u Kaliforniji u naoružanom napadu zajedno sa suprugom usmrtio četrnaestoro ljudi. 
Na stranu FBI-a stali su Bil Gejts, žrtve napada, kao i Džon Makafi, stručnjak za kompjutersku bezbednost i osnivač jedne od najvećih kompanija za antiviruse „McAfee“, koji je FBI-ju ponudio pomoć u vezi sa razbijanjem koda na spornom uređaju. 
Apple je naređenje odbio uz obrazloženje da bi ovaj potez države mogao da ugrozi bezbednost podataka nekoliko desetina miliona njihovih korisnika. 
Od septembra 2014. godine, svi podaci korisnika na Appleovim uređajima poput poruka i fotografija se automatski enkriptuju, piše „BBC“. Na taj način podacima na uređajima može da pristupi samo vlasnik šifre od četiri broja. Nakon 10 neuspelih pokušaja da se šifra unese (npr. u slučaju kada je telefon ukraden), uređaj automatski briše sav uskladišteni sadržaj. 
Niko, pa čak ni kompanija Apple nema pristup podacima svojih korisnika, ali FBI sada traži da kompanija ‘razbije kod’ Farukovog telefona. To znači da bi Apple prvo morao da uvede neograničen broj unosa pogrešnih šifara i ukine mogućnost automatskog brisanja podataka, a zatim i podvrgne telefon kompjuterskom isprobavanju različitih kombinacija umesto ručnog unošenja jedne po jedne kombinacije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.