Svet

05.03.2016. 13:21

Sputnik/B92

Autor: Nova Ekonomija

Mekejn ljut što SAD kupuju ruske motore

Svet

05.03.2016. 13:21

Senator Džon Mekejn je ogorčen što SAD kupuju ruske motore RD-180 i time finansijski pomažu Roskosmos, čiji službenici se nalaze na američkom spisku sankcija.

Senator-republikanac, potpredsednik Komiteta za oružane snage američkog Senata Džon Mekejn iskritikovao je ministarku za Ratno vazduhoplovstvo SAD zbog „neznanja“ o tome ko se nalazi na spisku američkih sankcija protiv Rusije.

„Znate, najmanje dva člana korporacije Roskosmos nalaze se na našem spisku sankcija. Vi to znate… Mi plaćamo Roskosmosu“, izjavio je Mekejn za vreme sednice Komiteta za oružane snage Senata o kupovini ruskih motora RD-180.

Odgovarajući na pitanje senatora, ministarka Ratnog vazduhoplovstva je navela da je upoznata sa odlukom Ministarstva finansija SAD, ali da nema pristup informacijama o tome ko dobija novac prilikom kupovine motora.

„To je poznata činjenica, gospođo ministarka. Roskosmos je majčinska kompanija firme-proizvođača motora RD-180, zar niste znali? Ne pitam vas šta kažu u Ministarstvu finansija, pitam vas ono što je svima poznato“, nastavio je Mekejn.

Debora Džejms nije odgovorila na pitanje, ali se složila sa senatorom: „Ako Vi tako kažete, verujem Vam“.

„Iznenađuje me da to niste znali. Bio sam na mnogim sednicama, ali ovo vidim prvi put“, zaključio je Džon Mekejn. O kojim ljudima se radi, senator nije naveo.

Predstavnički dom Kongresa SAD u decembru 2014. godine je u sklopu antiruskih mera zbog događaja u Ukrajini usvojio predlog Mekejna da SAD potpuno odustanu od motora RD-180 do 2019. godine. Izuzetak je napravljen za ugovor koji je zaključio konzorcijum „Boinga“ i „Lokid Martina“ s ruskim „Energomašom“ do 2019. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.