Svet

06.03.2016. 17:13

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Kanada povećala trgovinski deficit za 488 miliona dolara

Svet

06.03.2016. 17:13

Kanada je započela 2016. godinu s blagim rastom izvoza, koji je međutim nadmašio skok uvoza, što je rezultiralo povećanjem trgovinskog deficita.

Deficit je skočio na 655 miliona kanadskih dolara što je 488 miliona američkih dolara, saopštila je vlada u Otavi.

Spoljnotrgovinski deficit je proširen u poređenju sa revidiranim iznosom deficita za decembar prošle godine od 631 milion kanadskih dolara 470 miliona američkih dolara, prenosi agencija AFP.

Kanadska agencija za statistiku je saopštila da je izvoz porastao za 1,0 odsto u januaru na 46 milijardi kanadskih dolara, dok je uvoz povećan za 1,1 procenat na 46,7 milijardi.

Rast uvoza motora i delova za motorna vozila, kao i robe široke potrošnje, delimično je amortizovan padom uvoza aviona, navela je agencija.

Kod masovno povećanog uvoza robe široke potrošnje dominirali su farmaceutski i medicinski proizvodi, mesne prerađevine, kao i odeća, obuća i modna galanterija.

Uvoz brodova, lokomotiva, železničkih šinskih vozila, kao i opreme za brzi prevoz takođe je porastao u januaru.

Istovremeno je povećan izvoz robe široke potrošnje, posebno „proizvoda od plemenitih metala“ i farmaceutskih proizvoda, kao i izvoz motornih vozila i delova. Izvoz aviona i sirove nafte je, međutium, opao.

Bilateralna trgovina sa Sjedinjenim Američkim Državama – kanadskim najvećim trgovinskim partnerom, napredovala je u januaru, navodi se u informaciji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.