Svet

06.03.2016. 18:49

Capital.ba/B92

Autor: Nova Ekonomija

Poljoprivredni milioneri uvećali svoje bogatstvo za 2,1 miliona evra

Svet

06.03.2016. 18:49

Bogatstvo 20 najbogatijih porodica povezanih s poljoprivredom porasla je za 2,1 milijardi evra u 2015. godine, što je za 32 odsto više od 2014. godine.

Tako ova grupa milionera – i nekih milijardera – zajedno vredi preko 9,1 milijardu evra prema popisu najbogatijih objavljenog u Independentu.

Goveđi baroni, kako ih zovu, dominiraju listom, njih osam od 20 bavi se govedarstvom, ali njihovo zajedničko bogatstvo od 2 milijarde evra je slabo u poređenju sa dvojicom na vrhu agristokratije.

Vlasnik „Alltecha Pearse Lyons“ udvostručio je svoje bogatstvo u protekle dve godine 2,9 milijarde evra. Ovaj 69-godišnjak iz Louta sada boravi u Americi, gde njegova kompanija za dodatke stočnoj hrani u koju je početno uložio samo nešto više od 9.000 evra, vrtoglavo raste. Lions nastavlja rast svog carstva stočne hrane kupovinom rivala „Ridleya“ prošle godine za 366 miliona evra, a svojim privatnim avionom Challengerr 604 leti u 128 zemalja gde se prodaju Alltech proizvodi.

Drugi Irac koji bar delimično duguje svoje bogatstvo obradi zemlje je John Magnier, koji je prikupio 2,2 milijarde evra u imovini, koje delom čine hiljade jutara zemljišta koje porodica Magnier prikuplja godinama. Samo u prošloj godini, porodica je kupila jednu farmu za 3,5 miliona evra. Magnier je većinu svog početnog kapitala zaradio na tržišnim obveznicama, a veruje se da je napravio veliki posao pri devalvaciji meksičkih pesosa 1994. Uz zemljište, ima udele u terenu za trke Curragh, britanskom staračkom domu i lancu pabova, a poseduje dve umetničke slike vredne 70 i 25 miliona evra svaka.

Sledeći je na listi, pomalo čudno, originalni 77-godišnji goveđi baron Larri Goodman. Njegovo bogatstvo nastavlja da raste za 10 odsto godišnje, a ove godine iznosi 780 miliona evra. Njegova firma ABP stvorila je lavirint ofšor firmi sa sedištem u Luksemburgu koje su vezane na carstvo i koje su prijavile zaradu od 280 miliona evra za samo tri godine. Takođe, poseduje velike komade Blackrocka, Galwaya i Hermitage Clinics, zajedno sa mnogim legendarnim posedima koji uključuju sedište Irske banke kao i bazu Revenuea.

Manje poznata porodica Cleary četvrta je na listi od 20 najbogatijih, koja je nasledila skoro 1 milijardu evra od pokojnog Eamona Clearya, malog poljoprivrednika i trgovca koji je otišao u Novi Zeland krajem 80-ih godina kako bi uspostavio veliku mlečnu farmu. Kasnije se obogatio na nekretninama i telekomunikacijama pre nego što je umro u 52. godini u 2012.

Još jedan zanimljivi proizvod koji je obogatio jednog čoveka su pečurke. Bivši učitelj Ronnie Wilson kontroliše irsko i britansko tržište pečurkama iz svoje baze u Monaghanu, a na glasu je kao najveći proizvođač u Evropi. Kupio je holandske i kanadske kompanije koje su mu dale uporište na evropskom i severnoameričkom tržištu. Trenutno zapošljava preko 3.500 ljudi širom sveta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.