Srbija

09.03.2016. 09:23

Beta

Autor: Nova Ekonomija

‘NBS da kontroliše banke, a ne da uvodi uterivače’

Srbija

09.03.2016. 09:23

Udruženje bankarskih klijenata „Efektiva“ saopštilo je da je protiv najavljenih izmena Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Ove izmene omogućavaju bankama da prodaju nenaplative kredite fizičkih lica agencijama za naplatu potraživanja.

Kako se navodi, bankarsko tržište u Srbiji još uvek nije dovoljno usklađeno da bi garantovalo zakonit tretman građana u odnosu na „uterivače dugova“, odnosno firme specijalizovane samo za tu vrstu posla.

„Prvi zadatak Narodne banke Srbije (NBS) je da agilnije izvrši kontrolu rada banaka, odnosno izmeni Zakon u smislu da ograniči banke u naplati nezakonitih zateznih kamata i raznih fantomskih provizija, kako bi se uticalo na utvrđivanje realnog potraživanja banke, pa tek onda da razmišlja o prodaji kredita fizičkih lica uterivačima dugova“, piše u saopštenju.

Dodaje se i da su dokaz toj tvrdnji svakodnevni problemi kod otkupa kredita pravnih lica gde dug od 100.000 dinara volšebno naraste na 500.000 dinara, bez ikakvog obrazloženja i kalkulacije.

U saopštenju se naglašava da i banke moraju snositi deo tereta za neodgovorno ponašanje u prošlosti, i da se samostalno moraju angažovati oko naplate kredita koje su odobravale uz liberalnije procene kreditne sposobnosti dužnika, a u cilju plasiranja što većeg broja kredita.

„Taj teret ne smeju snositi građani kroz sklapanje sumnjivih aranžmana između banaka i uterivača dugova čija beskrupuloznost može povećati socijalne probleme osiromašenog građanstva u Srbiji“, ističe se.

Navodi se i da izgovori o rasterećenju bankarskog sistema uz mogućnost da banke ponude jeftinije kredite u budućnosti jednostavno ne „piju vodu, jer dobrih klijenata u Srbiji ima sve manje i banke nemaju kome da plasiraju te jeftinije kredite“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.