Srbija

09.03.2016. 14:36

Beta

Autor: Nova Ekonomija

BAJATOVIĆ: EPS i Srbijagas su profitabilne kompanije

Srbija

09.03.2016. 14:36

Srbijagas je 2015. godine imao neto dobit od tri milijarde dinara, a dosadašnji gubici tog javnog preduzeća posledica sunerealne cene gasa i neredovne isplate dugova za ruski gas istakao je danas generalni direktor kompanije Dušan Bajatović.

„Država je svih prethodnih godina davala garancije za kredite Srbijagasa, što znači da su zbog nerealne cene gasa, kojom je vodjena socijalna politika, praktično obaveze Srbijagasa postale obaveze i budžeta“, rekao je Bajatović.

On je dodao da će i ove godine iz republičkog budžeta biti isplaćeno 180 miliona evra za obaveze Srbijagasa, a krajem 2015. država je platila 200 miliona evra za dug tog preduzeća prema NIS-u.

Po rečima Bajatovića, Srbijagas u saradnji sa Svetskom bankom uspešno sprovodi restrukturianje tog preduzeća, a analize pokazuju da u Srbijagasu trenutno nema viška zaposlenih.

Izvršni direktor za finansije u Elektroprivredi Srbije Aleksandar Surla je kazao da je to javno preduzeće u 2015.godini od gubitaša postalo profitabilna kompanija, čija je to neto dobit iznosila 2,5 milijardi dinara.

On je rekao da su povećana efikasnost poslovanja i bolja organizacija posla obezbedile uštede EPS-u od 23 milijarde dinara, a da preduzeće nije koristilo sredstva iz budžeta Srbije.

Ministar privrede Željko Sertić je ukazao da je u postupku restrukturiranja javnih preduzeća problem što sindikati postavljaju nerealne zahteve, pre svega u isplati otpremnina.

On je dodao da je teško procenti koliki je višak zaposlenih u javnim preduzećima, pogotovo zbog „nove tehnološke revolucije“, koja utiče na način obavljanja posla i potrebe za radnom snagom.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je upozorio da je tek pola posla uradjeno u fiskalnoj konsolidaciji i restrukturanju javnih preduzeća, tako da ti poslovi čekaju novu vladu i pokazaće se da li je ona spremna da završi započeto i preduzme nepopularne poteze.

On je kazao da postoji opasnost da EPS postane novi Srbijagas, odnosno najveći gubitaš medju javnim preduzećima, jer su obaveze tog preduzeća oko milijardu evra.

Pozitivno je ocenio sprovodjenje restruktiranja Železnica, ali je dodao da se još ne vidi početak otpuštanja viška zaposlenih.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.