Srbija

13.03.2016. 12:49

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Bivši radnici „Elektroporcelana“ i „Šamota“ od sutra protestuju

Srbija

13.03.2016. 12:49

Bivši radnici „Elektroporcelana“ i „Šamota“ iz Aranđelovca organizovaće u ponedeljak 14. marta protest ispred zgrade opštine u tom gradu.

Radnici će protestovati zahtevajući da im se isplate zaostale zarade i uplati i poveže radni staž, najavio je Udruženi sindikat „Sloga“.

Radnicima ova dva preduzeća, koja su od prošle godine u stečaju, pored upisa radnog staža i nemogućnosti odlaska u penziju, država duguje od 14 do 30 zarada.

U saopštenju se dodaje da posle protesta organizovanog u sredu 9. marta, radnicima nije ispunjeno nijedno obećanje, već je „za nastalu situaciju nastavljena stara praksa prebacivanja krivice na sindikate.

Vlada Srbije 4. marta donela je uredbu da se svim radnicima čija su preduzeća otišla u stečaj poveže radni staž, a neisplaćene zarade isplate iz stečajne mase.

Prema navodima sindikata, za firme „Šamot“ i „Elektroporcelan“ sprovođenje vladine uredbe nije moguće, jer njihovi gubici premašuju vrednost imovine.

„Ne ostaje nam ništa drugo nego da umesto dosadašnjeg mirnog okupljanja u ponedeljak od radnika zatražimo radikalizaciju protesta, ovoga puta pojačani radnicima još nekog od ojađenih aranđelovačkih preduzeća“, navodi se u saopštenju.

Protest je zakazan za sutra u 9.00 časova.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. U Vranju 13 godina uspesno poslovala fabrika obuce Sanch sa 600 radnika
    Vlsanik je domaci privrednik. Od drzave je dobila subvencije svega 600.000 eur a onda je doveden geox inuz pomoc subvencija od 16.000.000 eur preuzeo radnike iz firme sanch i doveo do stecaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.