Srbija

14.03.2016. 10:26

Wise broker

Autor: Nova Ekonomija

Akcije NIS-a i Energoprojekta najtraženije na berzi

Srbija

14.03.2016. 10:26

Domaće tržište akcija nastavilo je rast i treću sedmicu zaredom uz solidan promet od nepuna 452 miliona dinara. Indeks Belex15 porastao je 1,2 odsto na 598,4 poena, dok od početka godine ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu registruje minus od 7,1 odsto.

Ubedljivo najprometnija akcija bio je Energoprojekt holding koji je zabeležio rast vrednosti od 4,3 odsto na 971 dinar uz promet od 131 milion dinara. Najveći deo realizacije ove hartije zabeležen je u petak kada je isprometovano oko 1,1 odsto akcija na nivou od 970 dinara.

Nedeljni maksimum Energoprojekt je dostizao na nivou od 1.000 dinara, ali ovu psihološku granicu niti u jednom momentu u novoj godini nije preskočio. Na poslednjoj ceni tržišna kapitalizacija našeg najvećeg građevinara iznosi 10,6 milijardi dinara, oko 86 miliona evra.

I protekle sedmice Naftna industrija Srbije beležila je snažan pritisak na strani tražnje te su akcije ove kompanije beležile rast svih pet trgovačkih dana. NIS je na nedeljnom nivou dobio na vrednosti tri odsto, stigavši do nivoa od 580 dinara uz realizaciju od nepunih 10 miliona. Uprkos osmodnevnom uzlaznom trendu, NIS se i dalje nalazi na negativnoj teritoriji u 2016, doduše uz neveliki minus od 3,3 odsto.

Među prometnijim akcijama bila je i AIK banka koja je zabeležila promet od 8,2 miliona dinara, uglavnom na nivou od 1.800 dinara. Prošle sedmice je okončana ponuda za preuzimanje akcija ove banke u kojoj je većinski vlasnik ove bankarske ustanove, MK grupa, kupio dodatnih 2,3 odsto akcija stigavši do vlasničkog udela od 92 odsto. Nakon ove ponude, treće u nizu koju je MK uputio u poslednje dve godine, ovaj većinski vlasnik AIK-a imaće pravo da otkupi preostale akcije koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara.

Komercijalna banka je prošle sedmice zabeležila slab promet od milion dinara, spustivši se 2,5 odsto na 1.462 dinara. Ova banka je saopštila da će u utorak, 15. marta, objaviti finansijski izveštaj za prošlu godinu koji će doneti verovatno najslabiji rezultat ove banke otkako se kotira na berzanskom tržištu. Prioritetne akcije Komercijalne bile su među većim gubitnicima u sedmici sa negativnom korekcijom od 13,1 odsto na 617 dinara.

Aerodrom Nikola Tesla je registrovao lagani uzlazni trend, stigavši do nivoa od 940 dinara uz promet od 6,6 miliona dinara. Među prometnijim akcijama bio je i bečejski Sojaprotein sa realizacijom od 4,7 miliona dinara, uglavnom na nivoima oko 870 dinara, dok je Galenika Fitofarmacija skočila 2,9 odsto na 2.296 dinara uz trgovanje vredno 1,5 miliona dinara.

Svetske berze u plusu i četvrtu nedelju zaredom

Američke akcije zabeležile su snažne dobitke na trgovanju u petak nakon novog rasta cene sirove nafte, te pozitivnog tumačenja odluka Evropske centralne banke (ECB) koje su prethodnog dana donele mnogo volatilnosti na svetskim berzama.

Glavni berzanski pokazatelji na američkom tržištu porasli su na nedeljnom nivou više od jedan odsto, što je četvrta sedmica u nizu kako beleže rast vrednosti. Dow Jones je porastao 1,2 odsto na 17.213,3 poena, dok je indeks S&P500 dobio na vrednosti 1,1 odsto na 2.022,2 poena.

S&P je nedelju završio iznad važne psihološke granice od 2.000 poena, a takođe se prvi put od 30. decembra prošle godine našao na koti iznad 200-dnevnog pokretnog proseka. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, porastao je na sedmičnom nivou nešto umerenijim intezitetom od 0,7 odsto na 4.748,5 poena.

Evropske berze su u petak zabeležile snažan skok, nakon što su dan ranije registrovale velike fluktuacije i pad vrednosti tokom obraćanja predsednika ECB-a, Marija Dragija. Na nedeljnom nivou francuski CAC 40 je skočio 0,8 odsto, nemački DAX je porastao nevelikih 0,1 odsto, dok je londonski FTSE 100 oslabio nepunih jedan odsto.3,7 miliona evra)

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.