Svet

14.03.2016. 14:43

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

MOR: Posluge po kućama nemaju zaštitu i potcenjeni su

Svet

14.03.2016. 14:43

Od 67 miliona ljudi u svetu koji rade kao posluga u domaćinstvima, 90 odsto nema pristup socijalnoj zaštiti, a u najgoroj situaciji su migranti.

To je saopštila Međunarodna organizacija rada (MOR), koja je u izveštaju navela da je rad u domaćinstvu još uvek „izuzetno potcenjen i nezaštićen“, prenosi agencija Frans pres.

„Kada neko od članova posluge ostari ili se povredi on obično bude otpušten, ostajući bez penzije ili adekvatne finansijske pomoći“, izjavila je šefica MOR-ovog odeljenja za socijalnu zaštitu, Isabel Ortis.

Žene su, kako se navodi u izveštaju, najizloženije ovakvim praksama, budući da čine oko 80 odsto kućne posluge u svetu.

U Italiji, oko 60 odsto posluge u domaćinstvima nema pravo na socijalni sistem zaštite, isto važi i za 30 odsto radnika u Francuskoj i Španiji, dok je najmanji pristup socijalnoj zaštiti u zemljama u razvoju.

„Za migrante koji traže posao kao posluga, zaštita na radu je naročito retka“, navodi se u izveštaju, i dodaje da obezbeđivanje socijalne zaštite za ove radnike predstavlja veliki izazov.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.