Svet

16.03.2016. 14:22

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Londonska berza i Dojče berze se spajaju

Svet

16.03.2016. 14:22

Londonska berza i Dojče berze saopštili su da su dogovorili spajanje kojim će biti stvorena kompanija vredna 30 milijardi dolara.

Dve berze saopštile su da je reč o spajanju jednakih koje će ubrzati rast i ponuditi klijentima više proizvoda i usluga, a dogovor će biti sproveden i ako Velika Britanija odluči da izađe Evropske unije, preneo je Asošijeted pres.

Prema dogovoru, Dojče berze, koja je vlasnik između ostalog i berze u Frankfurtu, dobiće 54 odsto akcija nove kompanije.

Prema današnjem stanju Londonska berza vredi 10 milijardi funti (14,1 milijardi dolara), a Dojče berze 14,7 milijardi evra (16,3 milijarde dolara).

Očekuje se da će spajanje, ako ne bude protivljenja regulatora, biti završeno u prvom tromesečju 2017. godine.

Dve kompanije su ocenile da dogovor ima smisla i ako Britanci odluče da izađu iz Evropske unije, ali i priznale da Bregzit predstavlja rizik za poslovanje.

Nova kompanija će imati sedišta u Londonu i Frankfurtu, a dogovor treba da odobre nadležne službe u Evropskoj uniji, SAD i Rusiji.

Blumberg ocenjuje da će nova berzanska kompanija biti najveća u svetu po prihodu i druga po tržišnoj vrednosti, kao i da će biti snažan rival drugim velikim berzanskim kompanijama.

Dogovor bi mogle ugroziti i ponude drugih kompanija poput Internešnal eksčejndž (International Exchange), vlasnika Njujorške berze, koja je već saopštila da razmatra bolju ponudu za Londonsku berzu, naveo je Blumberg.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.