Svet

21.03.2016. 11:04

Danas/DW

Autor: Nova Ekonomija

Kubanci veruju da će Obamina poseta doneti bolji život

Svet

21.03.2016. 11:04

Posle 88 godina predsednik SAD ponovo je na Kubi. Osim za politiku, poseta Obame prilika je i za privredu. Prvi put nakon revolucije, američki lanac „Starvud“ preuzeće upravu nad tri hotela na Kubi.

Obamina poseta Kubi s pravom je nazvana istorijskom jer je usledila nakon decenija zategnutih zvaničnih odnosa između Vašingtona i Havane.

Prema mišljenju političkih stručnjaka i medija, ova poseta biće prekretnica za dve države, a pre svega za kubansko stanovništvo koje očekuje bolji životni standard.

Kako prenose agencije, u prestonici Kube raspoređene su jake bezbednosne snage. Interesantno je da su fasade na zgradama obnovljene, asfaltirane su ulice, duž kojih su postavljene zastave SAD i poruke dobrodošlice, kao i brojni posteri na kojima se su Obama i kubanski predsednik Raul Kastro.

Ova poseta je bila praktično nezamisliva sve dok se Obama i Kastro nisu sreli u decembru 2014. Tada se, podsetimo, Obama saglasio s tim da se okonča „otuđenje“ koje je počelo kada je kubanskom revolucijom zbačena proamerička vlada davne 1959. godine.

Ipak, prema tvrdnjama britanskih agencija, ne očekuje se veliki napredak u rešavanju pitanja 54-godišnjeg ekonomskog embarga nad Kubom. Obama je ukidanje embarga tražio od američkog Kongresa, ali su ga blokirali republikanci. Jedan od problema u odnosima dve zemlje je i pomorska baza u zalivu Gvantanamo. Ipak, Obama je već ranije najavio da to neće biti tema razgovora tokom njegove posete.

Pretpostavlja se da će najviše medijske pažnje privući govor američkog predsednika, koji će biti prenošen uživo na kubanskoj televiziji. Obama će se sutra sastati i sa disidentima, koje SAD podržava, što je još jedan od problema dve države, a prisustvovaće i bejzbol utakmici između kubanskog nacionalnog tima i ekipe iz američke Tampe.

Prema pisanju agencije AP, Obama namerava da posetu Kubi iskoristi da pojača svoje napore u cilju daljeg obnavljanja odnosa. Otkad su te veze obnovljene, dve zemlje su potpisale trgovinske sporazume o telekomunikacijama i avionskim linijama, i proširile saradnju u oblasti sprovođenja zakona i zaštite prirodne sredine, ali obnovile i diplomatske odnose.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.