Svet

21.03.2016. 16:04

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Nemačka ekonomija će usporiti rast u drugom kvartalu 2016.

Svet

21.03.2016. 16:04

Nemačka ekonomija, najveća u Evropi, verovatno će usporiti u drugom kvartalu 2016., nakon što je u prva tri meseca tekuće godine ostvarila stabilnu stopu rasta.

Nemačka ekonomija je počela 2016. godinu uz veliki zamajac. Ipak, pad tempa privrednog rasta se očekuje u drugom kvartalu, navodi se u najnovijem mesečnom izveštaju nemačke Centralne banke, Bundesbanke, a prenosi agencija Frans pres.

Nemačka ekonomija je, kako se dodaje, imala solidnu stopu rasta u drugoj polovini 2015. godine, uz rast od oko 0,3 odsto u trećem i četvrtom kvartalu, što je, kako je saopšteno, bilo u skladu sa njenim potencijalima.

„Ipak, stagnacija industrijskih porudžbina i dodatno pogoršanje indeksa poslovnog poverenja, neće doneti dobro ekonomiji u drugom ovogodišnjem tromesečju“, poručuje Bundesbanka.

Raspoloženje potrošača je, kako je saopšteno, i dalje veoma optimistično, nakon što je domaća potrošnja zamenila izvoz kao primarni motor ekonomskog rasta u 2015. godini.

Za čitavu 2016. godinu, Bundesbanka predviđa rast nemačke ekonomije od 1,8 odsto, što je blago iznad projekcije vlade od 1,7 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.