Srbija

22.03.2016. 13:54

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

SERTIĆ: ‘Mekensi’ procenio da RTB Bor ima ozbiljnu perspektivu

Srbija

22.03.2016. 13:54

Konsultantska kuća Mekinsi ocenila je nakon predstavljanja studije o RTB Boru, da ta firma ima ozbiljnu perspektivu, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić ističući da je to ohrabrujuće za žitelje Bora, ali i čitavog regiona. 

„To je ohrabrujuće i za nas, da možemo da računamo da u budućnosti to preduzeće može da bude konsolidovano, kako bi nastavilo da nosi ekonomski život čitavog tog regiona“, rekao je Sertić novinarima nakon obilaska fabrike Plamen u Inđiji.

On je rekao da bi u naredne dve nedelje trebalo da bude definisan detaljan plan i ocenio da bi za godinu do godinu i po, RTB Bor mogao da se „utegne“ i posluje po tržišnim principima.

„Ne mogu da pričam o detaljima, ali dve stvari su ključne – jedna da je mišljenje Mekinsija stručno, a oni smatraju da RTB Bor ima ozbiljnu perspektivu, a druga je da su potvrdili našu bojazan da je potrebna promena u smislu rukovođenja preduzećem, tehnološkim procesima…“, rekao je Sertić.

Upitan kako prevazići problem niske cene bakra u svetu, Sertić je podsetio da je cena bakra, iako niska, u prethodnom periodu ipak porasla sa 4.300 na oko 5.000 dolara po toni.

„To je dobar pomak“, konstatovao je ministar.

Prema njegovim rečima, Mekinsi je potvrdio i bojazan države da mora da dođe i do promene u načinu upravljanja kompanijom, kao i u načinu realizacije tehnoloških procesa i uopšte u vezanim procesima – od nabavke do prodaje.

„Takve tehničke stvari vezano za konsolidaciju nigde se u svetu ne objavljuju, pa ih ne možemo ni mi objaviti. Ono što je važno, jeste da napravimo plan koji bi u naredne dve nedelje trebalo da definišemo do detalja i predstavimo ga, ne samo premijeru, nego i zajedno sa menadžmentom RTB Bora krenemo u njegovu realizaciju“, rekao je Sertić.

On je rekao da u prilog ide to što se može očekivati blagi porast cene bakra na svetskom tržištu i oporavak tog tržišta. Tako bi, dodao je, u periodu od godinu do godinu i po dana preduzeće moglo da posluje po tržišnim principima.

„Danas kompanije u svetu koje se bave tom delatnošću posluju s gubitkom, pa i naša, to nije tajna. Ima perioda kada se zarađuje i kada se prave gubici, to su svetski trendovi, ne možemo da budemo van toga, ali važno je da ne dižemo paniku i da ne stavljamo sve firme u isti koš. RTB Bor kao i Železara Smederevo imaju svoje tržište i mogu da rade. Važno je samo da mi utegnemo to poslovanje finansijski i ekonomski kako rade sve kompanije“, poručio je Sertić.

Ministar je rekao da niko ne može da predvidi kako će se tačno cena bakra definisati, ali je, nakon što je video studiju, kako je kazao, mnogo više optimista nego pre mesec dana.

Mekinsi je studiju o RTB Boru pre nekoliko dana predstavio Ministarstvu privrede, a juče premijeru Aleksandru Vučiću.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.