Svet

22.03.2016. 14:08

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Napadi u Briselu drastično spustili cenu evropskih akcija

Svet

22.03.2016. 14:08

Akcije na evropskim berzama su danas pale, u čemu su prednjačile deonice putničkih i avio-kompanija, nakon terorističkih napada na briselskom aerodromu i u metrou, u kojima su poginule 34 osobe, a ranjeno je njih oko 200.

Istovremeno, japanska valuta jen je ojačala za 0,2 odsto, na 111,70 jena za dolar, a cena zlata porasla prvi put za poslednja četiri dana, za 0,6 odsto, izvestila je njujorška agencija Blumberg.

„Geopolitički rizici, uključujući terorističke akcije koje direktno pogađaju trgovanje ili kretanje indeksa, još uvek predstavljaju izuzetno rizičan faktor koji treba pratiti“, izjavio je direktor ženevske kompanije B kepital velt menadžment Lorn Baring.

Evropski indeks STOXX Europe 600 je danas bio najveći gubitnik, uz pad od 2,1 odsto, dok su akcije Izidžeta, Rajanera, Aksora, Interkontinental hotelsa i IHG-a pale u rasponu od 1,8 do 4,0 odsto, prenosi agencija Rojters.

Panevropski indeks FTSEurofirst 300 je oslabio za 0,8 odsto, dok je glavni indeks belgijske berze skliznuo za 0,3 odsto.

U ostalim delovima Evrope, nemački indeks DAX je pao za 0,4 odsto, a francuski KAK za 0,6 odsto.

Investitori ostaju fokusirani na razvoj situacije u Briselu, iako su danas objavljeni neki pozitivni podaci koji su doneli olakšanje perspektivama privrednog rasta evrozone i pomogli su evropskim berzama da izađu iz jutrošnjeg dubokog minusa.

Među optimističnijim vestima su rast poslovnog poverenja u Nemačkoj u martu, pošto je sektor maloprodaje profitirao od snažnog poverenja potrošača, dok je poslovna aktivnost u evrozoni završila kvartal sa boljim rezultatima od očekivanih.

To je, kako ocenjuje Rojters, možda dokaz da dodatne podsticajne mere Evropske centralne banke (ECB) već daju rezultata.

„Tek najavljeni podsticaji ECB-a trebalo bi da neutrališu rizike. Ali današnji ružni događaji u Briselu povećaju neizvesnost u pogledu perspektiva“, izjavio je ekonomista Unikredit banke Edoardo Kampanela.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.