Srbija

24.03.2016. 13:44

Beta

Autor: Nova Ekonomija

D&B: Sajber kriminal u Srbiji porastao za 50 odsto

Srbija

24.03.2016. 13:44

Dan i Bredstrit Srbiju i dalje svrstava u grupu zemalja sa visokim rizikom poslovanja na koji najviše utiču korupcija, sajber kriminal i migraciona kriza.

U regionu najbolji rejting imaju Slovenija, Hrvatska i Rumunija (DB3), zatim Bugarska, Mađarska, Albanija i Makedonija, dok Srbija i Grčka pripadaju grupi zemalja sa visokim rizikom (DB5), a niži rejting ima Bosna i Hercegovina (DB6).

Rejting dodeljen nekoj državi ukazuje na rizik poslovanja i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija. 

Analitičari Dan i Bredstrita su procenili da je korupcija i dalje prisutna u većem delu državnog aparata u Srbiji, državnoj upravi, prometu i policiji. 

„Strani investitori suočavaju se sa problemima prilikom prijavljivanja na tendere kao i pri podnošenju zahteva za licence i dozvole. Ishod sudskih postupaka je takodje neizvestan“, navodi se u saopštenju te bonitetske kuće. 

Ukazano je da je, prema podacima policije, sajber kriminal porastao za 50 odsto u 2015. godini, što predstavlja značajan rizik za kompanije koje posluju u Srbiji, pogotovo pri kupovini preko interneta. 

„Na rejting Srbije utiče i migraciona kriza koja se tokom vremena produbljuje i utiče na poslovanje“, navodi se u izveštaju Dan i Bredstrita. 

Dan i Bredstrit je najveća i najstarija bonitetna kuća na svetu koja postoji više od 170 godina, a u Srbiji i Crnoj Gori je od 2006. godine zastupa kompanija Rejting.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.