Svet

28.03.2016. 10:52

Geek.hr

Autor: Nova Ekonomija

Radijacija uništila robote u Fukušimi

Svet

28.03.2016. 10:52

Nedavno su japanska energetska korporacija Tepco u čijem je vlasništvu i nuklearna elektrana u Fukušimi i Tošiba predstavili robote za koje su se nadali kako će uspešno ukloniti radioaktivni materijal iz reaktora broj 3 nuklearne elektrane Fukušima.

Sad je očigledno kako nijedan od pet proizvedenih robota nije uspeo u tom naumu, budući da je kontrola izgubila vezu s njima nedugo nakon što su se približili prostoru iz kojeg je trebalo da ukloni nuklearne šipke uronjene u vodu.

„Bile su nam potrebne dve godine da razvijemo operativno sposobnog robota. Izuzetno je teško dopreti u unutrašnjost nuklearne elektrane. Najveći problem je radijacija“, naveo je Naohiro Masuda, šef tima kompanije Tepco za dekontaminaciju.

Sada je očito kako je ekstremno visok nivo radijacije u vrlo kratkom roku uništio elektroniku unutar robota, čime su dotični postali potpuno beskorisni komadi otpada.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.