Svet

30.03.2016. 11:16

B92

Autor: Nova Ekonomija

Banka mu blokirala ček zbog „terorističkog“ imena njegovog psa

Svet

30.03.2016. 11:16

Teroristi se nekada kreću i na sve četiri. Ili su bar tako pomislili u Čejs banci koja je blokirala ček američkog državljanina Brusa Fransisa zbog „terorističkog“ imena njegovog  pitbula Daesh-a.

Naime, bankarima u odeljenju za odobrenje transakcija pri banci Čejs, ime pitbula učinilo se neobično sličnim skraćenici za Islamsku državu „Daesh“, tako da su Fransisov ček uputili na dodatnu kontrolu ministarstvu finansija, odnosno njegovom odeljenju za kontrolu imovine stranaca.

Fransis inače boluje od retkog oblika multiple skleroze, pa je osim od invalidskih kolica zavisan i od usluga svog devetogodišnjeg pitbula. Kada mu je banka javila da kašnjenje isplate čeka s pokrićem kasni zbog bezbednosne provere sumnjivog imena njegovog psa pomagača on se veoma iznenadio.

„Kad su me iz banke zamolili da im objasnim ime psa, prvo sam pomislio: Divno, uhvatili su najgljupljeg teroristu na svetu. Ipak, shvatam da je nacionalna bezbednost važna stvar“, kazao je Fransis. 

Dash na engleskom može da znači crtica ili povlaka, ali i polet odnosno elan, što opisuje živahnu narav psa, a vlasnik je ime upisao u nalogu za isplatu, radi pojašnjenja uplate naknade šetaču psa. 

Ček je prošao nakon što se pokazalo da Daš nije na listi stranaca čija je imovina blokirana i da nema veze sa međunarodnim terorizmom. 

Banka je kasnije izdala saopštenje u kome je navela da se radilo o rutinskoj proveri, odnosno sigurnosnoj filtraciji. 

Podsetimo, ovo nije prvi slučaj da je neko imao problem sa imenom koji se dovodio u vezu sa teroristima. Kalifornijska biotehnološka kompanija, vredna preko sedam milijardi dolara, koja radi na lekovima za lečenje raka a zove se „ISIS farmacija“ mora da promeni ime jer se dovodi u negativnu konotaciju, a akcije kompanije stalno padaju nakon terorističkih napada u Parizu. 

Takođe, belgijski proizvođač čokolade Italo Svis je 2013. odlučio da posle 90 godina promeni ime zbog nesrećnog izbora imena. 

I Nutela je odbila da na jednu svoju teglu stavi ime ISIS jer joj to daje negativan publicitet.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.