Svet

04.04.2016. 10:01

B92

Autor: Nova Ekonomija

Panama papers: Najveće curenje ofšor podataka u istoriji

Svet

04.04.2016. 10:01

Iz baze jedne od najvećih advokatskih firmi sa Paname procurelo je 11,5 miliona dokumenata i 2,6 terabajta informacija, koji otkrivaju kako bogataši peru novac.

Otkrivanje dokumenata i podataka ofšor advokatske kompanije „Mosak Fonseka“ jedno je od najvećih curenja informacija u istoriji, veće od „Vikiliksa“ i Snoudenovih otkrića.

Firma „Mosak Fonseka“ otkriva da je decenijama nekažnjeno pomagala klijentima da peru novac i izbegavaju poreze. 

Dokumente, nazvane „Panama Papers“, nabavio je nemački list „Zidojče Cajtung“ i podelio ih s Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara iz Vašingtona i drugim medijima, uključujući BBC i Gardijan. 

„Panama Papers sastoje se od 2,6 terabajta podataka, 11,5 miliona dokumenata i 214.000 fiktivnih kompanija. Reč je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikad susreli“, ističe list. 

Baza sadrži i-mejlove, PDF fajlove, fotografije, kao i delove interne baze podataka „Mosak Fonteka“ u periodu od 1970-tih do proleća 2016. godine. 

Procureli podaci u koje su novinari imali uvid podeljeni su foldere za svaku firmu pojedinačno. Svaki folder sadrži i-mejlove, ugovore, transkripte i skenirana dokumenta, a u pojedinim slučajevima reče je o nekoliko hiljada stranica podataka. 

Dokumenti dokazuju povezanost sadašnjih i bivših svetskih lidera, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina, dugogodišnjeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka i sirijskog predsednika Bašara al Asada, s nezakonitim finansijskim transakcijama. 

Britanski „Gardijan“ je među prvima objavio da mreža tajnih ofšor ugovora i visokih kredita u iznosu od dve milijarde dolara vodi do predsednika Rusije Vladimira Putina.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.