Svet

06.04.2016. 13:08

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Švajcarski gigant prodaje 40 odsto svog biznisa Kanađanima

Svet

06.04.2016. 13:08

Švajcarski div u sektoru sirovina, Glenkor, prodaju gotovo polovine svog ogromnog agrobiznisa Kanadskom penzionom fondu za 2,2 milijarde evra u gotovini.

Glenkor je saopštio da će prodati 40 odsto svog poljoprivrednog poslovanja ogranku koji je u stopostotnom vlasništvu Saveta kanadskog penzionog fonda za investiciono planiranje (CPPIB), prenosi agencija Frans pres.

„Prihod od transakcije biće iskorišćen za smanjenje neto duga Glenkora“, saopštila je kompanija, koja prolazi kroz dramatično restrukturiranje kako bi smanjila svoj veoma visok dug. 

Prema sporazumu objavljenom danas, koji sada treba da odobre regulatorna tela i koji će, kako se očekuje, biti okončan u drugoj polovini godine, ukupna vrednost Glenkorovog poljoprivrednog biznisa iznosi 6,25 milijardi dolara. 

Glenkorov neto dug je povećan na oko 30 milijardi dolara u februaru, pošto su cene sirovina pale na višegodišnji minimum a tržišta strahuju da bi visok nivo duga mogao da ugrozi sposobnost efikasnog poslovanja trgovačkog odeljenja švajcarske kompanije, prenosi Rojters. 

Akcije Glenkora su skočile gotovo za 2,0 odsto, na 144,6 penija danas prepodne, nakon rasta od čak 2,37 procenata u ranoj jutarnjoj trgovini na Londonskoj berzi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.