Svet

07.04.2016. 10:30

The Next Web

Autor: Nova Ekonomija

Švedska Wikimedija izgubila sudski spor o autorskim pravima

Svet

07.04.2016. 10:30

Švedsko odeljenje Wikimedie izgubilo je upravo slučaj pred vrhovnim sudom te zemlje, koji je presudio da korisnici moraju da dobiju dozvole od umetnika pre nego što postave fotografije javne umetnosti, kao što su statue i zgrade, na internetu. 

Presuda otvara čitavo minske polje za korisnike Instagrama, Facebooka i Twittera koji tokom odmora snimaju ovakve fotografije i postavljaju na mreži. To se takođe odnosi na potencijalne vlasnike ovakvih sajtova, ukoliko budu odgovorni za ono što korisnici postavljaju.

Tužba je podneta od strane grupe umetnika u Švedskoj, koji kažu da Wikimedia, neprofitna baza podataka fotografija, mapa i opisa javne umetnosti, povređuje njihova autorska prava jer sajt nema dozvolu da prikazuje takav sadržaj. 

Wikimedia je tvrdila da švedski zakon dozvoljava korisnicima da postavljaju ovakve vrste fotografija slobodno na mreži, što je u skladu sa zakonima EU. Odlučeno je da švedski zakon nema ovakve odredbe pa je dato vrhovnom sudu koji je presudio u korist umetnika.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.