Svet

10.04.2016. 14:55

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Indijski tajkun želi da kupi čelečanu u Velikoj britaniji

Svet

10.04.2016. 14:55

Indijski tajkun Sandživ Gupta koji bi mogao da kupi deo čeličane Tata stil u Britaniji, nada se da će izbeći masovna otpuštanja ukoliko njegova ponuda za preuzimanje uspe.

Direktor kompanije za proizvodnju čelika i metala Liberti haus, Sandživ Gupta razgovarao je sa britanskom vladom, a za Bi-Bi-Si je izjavio da su pregovori bili „izuzetno ohrabrujući“, prenosi agencija Frans pres.

Gupta je izrazio želju da promeni vrstu peći u glavnom postrojenju Tata stila u gradu Port Talbot, u južnom Velsu, i da oko 700 radnika obuči za nove poslove.

„Ne bih preduzeo nešto što će zahtevati mašovna otpuštanja. Gledaćemo kako da prerasporedimo radnu snagu. To će zahtevati dosta planiranja i ne može biti urađeno preko noći“, rekao je Gupta.

Vlada britanskog premijera Dejvida Kamerona je u potrazi za kupcem aktiva Tata stila i želi da sačuva 15.000 radnih mesta, usled rastućeg pristiska opozicije, sindikata i štampe da sačuva britansku industriju čelika koja datira još iz 19. veka.

Indijska kompanija Tata stil je prošle nedelje objavila da će prodati imovinu u Britaniji, pošto su se uslovi poslovanja „naglo pogoršali“ zbog prevelike globalne ponude čelika, „značajnog rasta“ jeftinijeg uvoza u Evropu, slabe domaće tražnje, visokih troškova i volatilnosti kursa.

Iz kompanije je rečeno da se razmatraju sve mogućnosti, uključujući potencijalnu prodaju Tata Stil Britanije u celini ili u delovima, kao i prodaju najveće britanske čeličane u Port Talbotu, u Velsu, u vremenski ograničenom roku.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.