Vesti iz zemlje

13.12.2022. 11:09

EBRD

Autor: Ivana Pavlović

Žena koja svaki dan gasi požar  

Podrška EU i EBRD preduzeću Vatreks Rescue omogućila sertifikaciju, a sa njom i ubrzan rast i razvoj

FOTO: Vatreks

Vatrogasci

Preduzeće Vatreks Rescue osnovano je 2018. godine u Beogradu, kao preduzeće za distribuciju i servis vatrogasnih vozila i zaštitne opreme.

Suprotno uvreženim rodnim predrasudama u vezi sa ovom industrijom, osnivač i vlasnik preduzeća je žena, iskusni mašinski inženjer i ekspert u ovoj oblasti, Aleksandra Bogunović, koja je godine iskustva u ovoj oblasti stekla radeći u istoj industriji.

Aleksandrino iskustvo i pozitivni utisci u radu sa klijentima omogućili su da preduzeće Vatreks Rescue odmah po osnivanju pokrene saradnju sa Aleksandrinim nekadašnjim partnerima, renomiranim svetskim proizvođačima vatrogasnih vozila i opreme, pre svega sa preduzećima Rosenbauer i Holmatro Group.

Pored njih, Vatreks Rescue je za pet godina svog uspešnog poslovanja privuklo i druga svetska imena iz ove industrije – Vallfirest iz Španije, Water Gate iz Kanade, Bridgehill iz Norveške, SIPE iz Francuske i neke druge.

Vatreks Rescue posluje u Beogradu, gde se nalaze izložbeni salon i trening centar u kom preduzeće organizuje obuke za vatrogasce, poslovne partnere i klijente.

Pored ovog objekta, dobro opremljenog najsavremenijom opremom za ispitivanje hidrauličnog razvalnog alata, servisnim alatima za defektažu i servis vatrogasnih vozila i vatrogasnim lestvama, preduzeće poseduje i najsavremeniju mobilnu servisnu radionicu, koja mu omogućava pružanje usluga servisiranja 24/7, 365 dana godišnje.

Vatreks Rescue trenutno zapošljava 7 (sedam) ljudi.

Preduzeće ima široku lepezu različitih klijenata iz javnog i privatnog sektora, a neki od najvećih su MUP RS, NIS Gazprom Neft, JP Nacionalni park Tara, Aerodrom Nikola Tesla Beograd, Securitas SE, HIP-Petrohemija i drugi.

U želji da unapredi svoje poslovanje, menadžment preduzeća se 2020. godine obraća za podršku programu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) „Saveti za mala preduzeća“, koji se u tom trenutku većim delom finansira iz pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA).

Budući dosta zavisno od javnog sektora, kao jednog od vodećih korisnika usluga preduzeća, uz pomoć predstavnika izabrane konsultantske firme Mobes Group i tima EBRD, preduzeće je identifikovalo prioritetne potrebe za svoj dalji napredak.

Prepoznata je potreba za diverzifikacijom portfolija klijenata i neophodnost uvođenja integrisanih standarda u cilju unapređenja procesa, imidža i saradnje sa postojećim klijentima.

Projekat implementacije standarda kvaliteta, zaštite životne sredine, bezbednosti na radu i bezbednosti drumskog saobraćaja započeo je u junu 2020. godine i trajao do oktobra iste godine. Bio je podržan kroz program „Saveti za mala preduzeća“ i većim delom finansiran donatorskim sredstvima Evropske unije, uz manje učešće samog preduzeća u troškovima.

Saradnja svih uključenih strana tokom implementacije projekta i kasnije bila je izvanredna, pa samim tim ni uspeh nije izostao. Naime, godinu dana nakon implementacije projekta, Vatreks Rescue beleži odlične poslovne i finansijske rezultate.

Projekat implementacije standarda kvaliteta za koji smo dobili podršku EBRD-ja i koji nam je pored unapređenja poslovanja i znatnog rasta prihoda usled dobijenih novih tendera koji su uslovljavali upravo ove standarde, doneo je na prvom mestu red u naše preduzeće, kaže Aleksandra.

Procedure su pisali svi zaposleni od direktora do čistačice, poučeni dugogodišnjim iskustvima i radom u drugim kompanijama i čije greške nismo želeli da ponavljamo ili vođeni pozitivnim iskustvima i primerima koje smo želeli da sledimo.

Najveći uspeh projekta ogleda se u tome da firma funkcioniše i kada direktor i vlasnik nisu prisutni jer se tačno zna šta je čiji posao i odgovornost, a sve zahvaljujući implementiranim standardima kvaliteta, ističe ona.

Uspešno završena sertifikacija preduzeća donela mu je značajno unapređenje procedura i procesa, povećanje bezbednosti i efikasnosti, poboljšanje saradnje sa postojećim klijentima, ali i nove osvojene tendere, nove dobavljače, nove klijente i tržišta.

Preduzeće je za ovih godinu dana ostvarilo rast prihoda od 155%, otvorilo ćerku firmu u Crnoj Gori i utrostručilo izvoz, započelo saradnju sa novim partnerima iz Nemačke i Francuske i proširilo asortiman svojih proizvoda novim proizvodima namenjenim zaštiti od poplava, započelo sopstvenu proizvodnju malih vatrogasnih vozila i sklopilo ugovore sa nekoliko novih velikih kupaca, zahvaljujući sertifikatima i udvostručenom broju osvojenih tendera.

Zahvaljujući podršci EU i EBRD, Vatreks Rescue i danas nastavlja da raste i razvija se, samostalno ili uz pomoć poslovnih konsultanata koje po potrebi angažuje i nakon svog prvog uspešno realizovanog konsultantskog projekta iz 2020. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.