Srbija

18.04.2016. 11:11

Autor: Nova Ekonomija

Sindikati: ‘Vuline, sprečite državno zlostavljanje invalida i nezasposlenih’

Srbija

18.04.2016. 11:11

Savez samostalnih sindikata Kragujevca zatražio je od ministra Aleksandra Vulina da spreči državno zlostavljanje nezaposlenih u stanju socijalne potrebe i osoba sa invaliditetom, navodeći da Srbija ne sme da štedi na najsiromašnijima.

U otvorenom pismu upućenom ministru Vulinu navodi se da je Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala konkurs za javne radove, koji je namenjen prvenstveno osobama u stanju socijalne potrebe i osobama sa invaliditetom.

Konkursom je predviđeno da se tim kategorijama stanovništva, za rad na javnim radovima, isplati naknada za obavljeni posao od 18.000 dinara za pun fond radnih časova.

Sindikati podsećaju da se naknada za obavljeni posao u zakonodavstvu Srbije naziva zaradom i ne može biti manja od minimalne zarade, odnosno 21.296 dinara.

Neprimenjivanjem termina zarada, Nacionalna služba za zapošljavanje, pokušava da ove dve najugroženije kategodije stanovništva plati manje za njihov rad od zakonskog minimuma, navodi se u pismu.

„Time, ne samo što krši zakone, već ponižava i zlostavlja, ove već ugrožene kategorije društva. To što je neko ko je u stanju socijalne potrebe ili zbog invaliditeta, spada u kategoriju teže zapošljivih osoba, ne sme da bude razlog njegove diskriminacije visinom zarade“, zaključuje se u pismu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.