Srbija

18.04.2016. 12:40

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Opština Svilajnac namerava da kupi podrume ‘Navipa’ u Crkvencu

Srbija

18.04.2016. 12:40

Opština Svilajnac namerava da kupi Podrume Navipa u Crkvencu, koji su u stečaju od polovine 2012. godine, kaže predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

„Uspešno smo privatizovali sva preduzeća u opštini, Podrumi su problem koji se mora rešiti u narednom periodu. Opština je poslala pismo namere da ga kupi, pokrene proizvodnju i nađe strateškog partnera“, rekao je Milanović.

Podrumi Navipa u Crkvencu kod Svilajnca, najveći na Balkanu, posle 84 godine postojanja i 40 godina izvoza srpske šljivovice, prestali su da rade 22.juna 2012. godine a 20 radnika upućeno na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje. 

Poslednji upavnik Podruma Miroljub Spasojević je za Tanjug rekao da je godišnji izvoz od 80.000 do 100.000 boca bio je ustaljen poslednjih nekoliko godina a pre uvodjenja ekonomskih sankcija SR Jugoslaviji, godišnji izvoz je bio 1.000.000 boca. 

On je dodao da je preduzeće „spremno da radi, ima program, kupce, tehnologiju“. 

Prema njegovom mišljenju, pitanje Podruma je državno pitanje, od njegovog zatvaranja štetu ima samo država, uz podsećanje da je šljivovica srpski brend a proizvodnja i izvoz rakije tradicija Crkvenca. 

Podrum je izgrađen 1929. godine, a za 40 godina od kada je krenuo izvoz izvezeno je preko 5.000.000 boca rakije srpske šljivovice pakovane u tradicionalnoj srpskoj bukliji i to u Ameriku, Kanadu, Australiju i zemlje Evropske unije: Švajcarsku, Švedsku, Holandiju, Nemačku, koja je ranije bila najveći kupac srpske šljivovice. 

„Samo u periodu 1980 – 1990. godine izvezeno je 1.650.000 boca“, rekao je Spasojević i napomenuo da na Balkanu nema većeg podruma a ni izvoznika rakije od Crkvenca.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.