Srbija

18.04.2016. 14:19

N1

Autor: Nova Ekonomija

Naši inžinjeri predstaviće električni traktor na Stanfordu pred Obamom

Srbija

18.04.2016. 14:19

Mladi inženjeri elektrotehnike, Dalibor Marković i Ivan Jovanov, stoje iza projekta električnog traktora, koji je stigao u polufinale globalnog samita preduzetnika, čiji će domaćini biti Univerzitet Stanford i predsednik Barak Obama. Sada im treba pomoć da se plasiraju u finale i ožive svoj traktor.

Dalibor Marković i Ivan Jovanov projektovali su Idvorski električni traktor, čija upotreba bi bila jeftinija od standarnih traktora, ne zagađujući pritom životnu sredinu.

„Korišćenje tog traktora je do 10 puta jeftinije. Jedno punjenje baterije je 10 puta jeftinije nego cena dizela za jedan rezervoar. Pored toga, traktor ne zagađuje životnu sredinu, zemlju i vazduh, što je veoma bitno za one koji se bave organskom proizvidnjom. Pošto traktor nema motor sa unutrašnjim sagorevanjem, njegovo održavanje je jeftinije i jednostavnije“, objašnjavaju autori ovog projekta.

Još jedna njegova prednost je što može da se koristi kao mobilni izvor napajanja za sisteme za navodnjavanje.

Električni traktor je dobio mesto po Idvoru, srednjem imenu i rodnom mestu Mihajla Pupina. Kako objašnjavaju Dalibor i Ivan, ovo ime su izabrali jer nas je Pupin zadužio „i mateirjalno i nematerijalno“.

Idvorski električni traktor stigao je do polufinala ovog globalnog takmičenja, u kojem je učestvovalo preko 1.000 ekipa iz 140 zemalja sveta. Njegovi idejni tvorci kažu da će velika stvar biti i ukoliko traktor uđe u finalnih 30 projekata, jer tada dobija šansu da bude predstavljen investitorima.

„U slučaju pobede dobili bi priliku da razvijemo prototip, da napravimo taj traktor u stvarnosti i da ga oživimo“, kažu mladi inženjeri i pozivaju vas da im pomognete glasajući za Idvorski električni traktor do 1. maja, kada se završava prikupljanje glasova.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.