Svet

19.04.2016. 10:34

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Sakso Banka: Nakon fijaska u Dohi tržište nafte u rasulu

Svet

19.04.2016. 10:34

Po treći put zaredom, OPEK je u osnovi pokazao svetu da nije u stanju da dođe do bilo kakvog sporazuma u ovoj fazi, ističe u svojoj analizi direktor sektora strategije trgovine berzanskim robama u Sakso Banci Ole Hansen i dodaje da razvodnjeni sporazum razmatran u Dohi tokom vikenda na kraju je odbijen posebno od strane Saudijske Arabije koja je želela da uključi Iran. Tako da sada na tržištu imamo rasulo. 

Zbog toga je tržište palo za 5%. A neko bi stvarno mogao da pomisli da je trebalo da padne i više, ali kako on ističe, to se nije desilo zbog podrške i zato što pravi fokus u proteklih nekoliko meseci i nije toliko bio OPEK, jer su održavali što je moguće veću proizvodnju. 

„To nije uticalo na niske cene koje smo imali priliku da vidimo kod drugih proizvođača koji imaju velike troškove, posebno u Severnoj Americi, gde SAD trenutno usporava proizvodnju“, kaže Hansen. 

On smatra da će slabija cena  od sada očigledno ubrzati smanjenje proizvodnje u SAD, jer će dodatno udaljiti proizvođače od nivoa u kome je uloženo jednako zarađenom i imaće negativan uticaj na proizvodnju koja pruža podršku. 

„Rizik po blisku budućnosti leži očigledno u činjenici da je Saudijska Arabija počela sastanak naglasivši da bi ona mogla da poveća proizvodnju za milion barela u kratkom roku, ako bude potrebe za tim, tako da postoji bojazan da bi mogao da izbije još jedan rat oko snabdevanja unutar OPEK-a“, kaže Hansen. 

Ako se to dogodi, onda bi očigledno nafta mogla lako ponovo da dostigne nivo od 30 dolara, od kog smo snažno odskočili ranije tokom godine. Ali ako se to ne bude desilo, tržište će onda biti u defanzivi tokom prvih nekoliko dana. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.