Vesti iz sveta

25.01.2023. 17:11

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Trgovina EU sa Rusijom u slobodnom padu

Pixabay

U periodu od februara 2022. godine, kada je počeo sukob u Ukrajini, do septembra 2022. gosdine, vrednost uvoza iz Rusije u Evropsku uniju pala je za 33 odsto. Prema podacima Eurostata, smanjen je udeo koji je Rusija imala u uvozu uglja, priodnog gasa, gvožđa i čelika u EU. 

U 2021. godini udeo Rusije u uvozu uglja Evropske unije bio je 45 odsto, dok je u trećem kvartalu 2022. udeo Rusije u uvozu uglja u EU bio 13 odsto.

U istom periodu skočili su udeli koje u uvozu uglja u EU imaju Kolumbija i Južna Afrika (sa osam na 16 odsto, odnosno sa tri na 14 odsto).

Podaci se odnose na uvoz uglja u Evropsku uniju iz zemalja koje nisu njene članice.

Evropska unija je u  trećem kvartalu 2022. u Rusiju izvezla mašine u vrednosti od 4,8 milijardi evra, farmaceutske proizvode u vrednosti od 2,4 milijarde evra.

U Rusiji su izvezena vozila u vrednosti od 2,2 milijardi evra, električne mašine u vrednosti od 2,1 milijardi evra i plastika u vrednosti od 1 milijarde evra.

Smanjen i uvoz prirodnog gasa iz Rusije

Udeo Rusije u uvozu prirodnog gasa u Evropsku uniju smanjen je sa 36 odsto u 2021. godini na 18 odsto u trećem kvartalu 2022.

Sa druge strane, povećan je udeo prirodnog gasa iz Sjedinjenih Američkih Država (sa 11 na 20 odsto) i prirodnog gasa iz Ujedinjenog Kraljevstva (sa šest na 12 odsto).

Udeo đubriva iz Rusije pao je sa 29 odsto u 2021. godini na 17 odsto u trećem kvartalu 2022, gvožđa i čelika sa 16 na 5 odsto, a nafte sa 25 na 14 odsto.

Udeo Kine, kada se radi o uvozu čelika i gvožđa u EU, sada je skoro utrostručen, na 13 odsto.

Udeo koji Rusija ima u uvozu nikla u EU je blago porastao, pokazuju podaci. 

Trgovina Evropske unije sa Rusijom je snažno pogođena od početka ruske invazije na Ukrajinu. EU je nametnula niz uvoznih i izvoznih ograničenja na nekoliko ruskih proizvoda, a efekti su vidljivi u poslednjim mesecima.

Vrhunac trgovinskog deficita EU sa Rusijom bio je u martu 2022. i iznosio je 19,6 milijardi evra.  Do septembra 2022. deficit je iznosio 9,7 milijardi evra.

Udeo Rusije u uvozu Evropske unije pao je sa 6,4 odsto na 3,8 odsto između februara i septembra.

U istom periodu, izvoz Evropske unije u Rusiju pao je sa 2,3 na 1,1 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.