Srbija

02.05.2016. 20:11

N1

Autor: Nova Ekonomija

NUNS i UNS pozvali na Pet minuta gromoglasne tišine u utorak

Srbija

02.05.2016. 20:11

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvali su danas novinare i elektronske medije da sutra u 11.55 isključe ton i zamrače ekrane i time se pridruže međunarodnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“ kako bi javnost upozorili na sve lošiji položaj novinarske profesije u Srbiji.

Ta dva novinarska udruženja su u odvojenim saopštenjima ukazali i na sve gori ekonomski položaj novinara i ostalih medijskih poslnika.

„NUNS poziva medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljem unižavanju novinarske profesije i učinimo sve kako bi vratili poverenje građana. Uloga i cilj medijskih poslenika mora biti slobodno i odgovorno informisanje javnosti, a ne ispunjavanje želja političkih i ekonomskih moćnika“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su „država i vlast dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede uslove za slobodan rad u interesu građana, bez pritisaka i cenzure“, a da medijsko zakonodavstvo mora zaživeti kako bi se stvorili uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu.

Stanje medijskih sloboda u Srbiji karakteriše „sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca“, stotine medijskih radnika otpušteno je tokom prethodne godine, a „ponižavajuće niske zarade“ isplaćuju se hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama, dodao je NUNS.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.