Srbija

05.05.2016. 15:57

N1

Autor: Nova Ekonomija

Hamović: Najveće rezerve lignita na Kosovu, ali tamo još nije dobro za ulaganje

Srbija

05.05.2016. 15:57

Predsednik kompanije EFT Vuk Hamović izjavio je da su najveće rezerve lignita u regionu na Kosovu, ali da situacija još nije dobra da bi se tamo ulagalo.

„Lignit na Kosovu je veoma kvalitetan, jako malo zemlje je potrebno skinuti da bi se koristio, ali pravna i politička situacija je takva da tamo ne vidimo investitore“, izjavio je Hamović za N1 u pauzi Sarajevo biznis foruma.

„Mi se još uvek ne usuđujemo da sa partnerima tamo investiramo, a ne vidim ni druge“, kaže on. 

Govoreći o investicijama u energetiku, Hamović kaže da EFT uskoro završava izgradnju TE Stanari kod Doboja, projekta koji vredi nešto manje od 600 miliona evra. 

„Zapošljavamo tamo skoro 1.000 ljudi, redovno plaćamo plate koje su više od proseka, plaćamo doprinose i poreze i to je veoma važno za BiH“, naveo je Hamović. 

On je objasnio da su investicije u energetiku veoma zahtevne, jer se mora obezbediti bar 30 odsto investicija iz ličnih sredstava, dok se ostalo može pokriti kreditima i dodao da je EFT pored toga što se bavi trgovinom struje u veleprodaji, veoma zainteresovan za ulaganje u izgradnju novih kapaciteta. 

Upitan za interesovanje Kineza za sektor energetike u regionu, Hamović je kazao da su Kinezi zainteresovani u regionu za sve sektore, a energetika je svakako najatraktivnija. 

„Energetika je zanimljiva, jer nema tih potencijala neiskorišćenih nigde više u Evropi. Velike HE i TE su u Evropi odavno napravljene, nema tih vodotokova kojima bi se mogle napraviti, ni novih basena, zato su BiH, ali i druge zemlje u regionu atraktivne“, objasnio je Hamović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.