Svet

09.05.2016. 09:46

B92

Autor: Nova Ekonomija

Grčka: Uvedeni novi nameti, porez zavisi od broja dece

Svet

09.05.2016. 09:46

Grčki parlament usvojio je u nedelju uveče kontraverzne vladine reforme penzionog i poreskog sistema, koje će pogoditi većinu građana.

Većina poreskih obveznika pretrpeće retroaktivno povećanje poreza i to od januara ove godine.

Po izmenjenim poreskim pravilima, nivo neoporezovanog prihoda grčkih radnika, penzionera i farmera određivaće se prema broju dece koja zavise od svakog poreskog obveznika. 

Kako novi zakon nalaže, dosadašnji neoporezivi deo od 9.550 evra prihoda godišnje sada će važiti samo za poreske obveznike sa najmanje troje dece koje od njega zavise. 

U svim drugim slučajevima, neoporezovani deo će biti niži i biće oporezovani svi prihodi veći od 8.636 evra. Za one od čijeg prihoda zavisi jedno dete imaće nešto veću poresku osnovicu – 8.862 evra, dok će za one sa dvoje dece iznositi 9.100 evra godišnje. 

Takođe, honorarci i samozaposleni neće imati olakšice za plaćanje poreza. 

Nove poreske stope smanjiće opterećenje za poreske obveznike sa godišnjim prihodima između 28.000 i 43.000 evra. Razlog je taj što su oni koji imaju prihode u tom rasponu pretrpeli najveće povećanje poreza u proteklih nekoliko godina. S 

S druge strane, biće velikog povećanja poreza za obveznike koji ostvaruju dohodak iznad 43.000 evra godišnje. 

Novi zakon o porezu predviđa i veće poreske obaveze za one koji prihoduju iznajmljivanjem nekretnina, od dividendi, a za mala i srednja preduzeća poreska stopa biće povećana sa 26 na 29 odsto. 

Grčki parlament usvojio je najnovije reforme dok sun a ulicama Atine besneli protesti i sukobi demonstranata i policije. 

Grčki premijer Aleksis Cipras poručio je sinoć da će Grčku vratiti na noge po svaku cenu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.