Srbija

09.05.2016. 15:45

N1

Autor: Nova Ekonomija

Direktor čiji radnici protestuju spavajući na niškom groblju jutros podneo ostavku

Srbija

09.05.2016. 15:45

Igor Jovanić, direktor niškog javnog preduzeća Gorica, čiji radnici štrajkuju zbog neisplaćenih zarada spavajući na groblju, podneo je danas ostavku na tu funkciju.

U saopštenju za medije, Igor Jovanić je naveo da je kao direktor iskoristio sve mehanizme i ovlašćenja koje mu zakon i statut preduzeća dozvoljavaju ali da ne nailazi na razumevanje i reakciju osnivača i da je to razlog zbog koga podnosi ostavku.

„Ne želim da se stvara atmosfera da je moja pozicija najveći problem u ovom trenutku i da su radnici taoci moje funcije. To ne mogu i neću da prihvatim ni kao profesionalac ni kao čovek“, istakao je on.

Inače, radnici niškog komunalnog šest noći provode na radnom mestu – Novom groblju. Traže od osnivača isplatu osam zaostalih zarada, a najava niškog gradonačelnika da će, nakon što su na račun preduzeća uplatili 25 miliona dinara, nastojati da i dalje pomognu, za radnike nije dovoljan razlog da prekinu protest.

Po zakonu, oni nemaju pravo na štrajk. Kažu da neće milostinju već plate koje zarađuju teškim fizičkim poslovima, a koje mesecima ne dobijaju.

U saopštenju za javnost direktor je naveo da je odmah po stupanju na dužnost 2013. godine uradio finansijski plan i da je zatečeno kreditno zaduženje u iznosu od 116 miliona dinara, obaveze za poreze i doprinose na zarade radnika u iznosu od 45 miliona dinara i dugovanja prema poslovnim partnerima i dobavljačima iznosila su 101 milion dinara, što je višestruko prevazilazilo iznos potraživanja preduzeća od Grada za izvršene poslove.

Kako ističe od tada je menadžment predlagao niz mera za opravak preduzeća ali sve predložene mere su ili polovično prihvatane od strane Grada ili su u celini odbacivane.

„Sve ovo za posledicu imalo je kašnjenje zarada zaposlenima, koji su iskoristili zakonsko pravo da svoje zarade naplate sudskim putem, stvarajući enormne finansijske rashode po osnovu troškova sudskih postupaka i izvršenja. Na taj način račun JKP Gorica bio je blokiran sve vreme a tekuća likvidnost nije postojala“, naglasio je on.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.