Svet

10.05.2016. 10:12

B92

Autor: Nova Ekonomija

Automobili budućnosti će moći da predvide kvar?

Svet

10.05.2016. 10:12

Strah da im se automobil ne pokvari i izneveri ih u najnezgodnijem trenutku, nešto je sa čim se suočavaju mnogi vozači.

Motorna vozila su složene mašine, sa brojnim elementima koji su podložni kvarovima. Iako se tehnologija neprestano usavršava, vlasnici autombila i dalje se suočavaju sa mogućnošću otkazivanja pojedinih sistema na svom vozilu. Po nekom pravilu, kvar se uvek dogodi u nejnepovoljnijem trenutku. 

Kako bi minimizovao mogućnost da uopšte dođe do otkazivanja nekog dela u automobilu, Chevrolet je u pomoć pozvao tehnologiju iz avio-industrije. Američki proizvođač predstavio je Proactive Alerts sistem, sličan sistemu koji se koristi u Boingu 787. Njegova uloga je da automatski testira određeni deo u vozilu i predvidi potencijalni kvar, pre nego što se on zaista i desi. 

Ako utvrdi bilo kakvu anomaliju na anlaseru, pumpi za gorivu ili akumulatoru, sistem će upozoriti vozača da treba da odveze automobil na servisiranje, dok je još uvek u ispravnom stanju.

Ova tehnologija prikuplja podatke svaki put kada se motor startuje, a zatim kompjuter analizira dobijene informacije iz pomenutih delova automobila. Kada se uoči nepravilnost u radu, vozač dobja upozorenje na ekranu multimedijalnog sistema, ili putem e-mail ili SMS poruke, u zavisnosti za koju se opciju vlasnik vozila opredeli. 

Proactive Alerts sistem za sada je dostupan kupcima najnovije generacije pojedinih Chevrolet modela, kao što su Silverado, Tahoe, Suburban, Equinox i Corvette opremljenih OnStar sistemom., a kasnije bi trebalo da bude na raspolaganju i u ostalim vozilima ovog proizvođača.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.