Srbija

11.05.2016. 15:33

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

EBRD: Rast BDP-a u Srbiji mogao bi da bude 3,8% ako poraste proizvodnja Železare

Srbija

11.05.2016. 15:33

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ukazala je na mogućnost da u 2017. rast BDP-a Srbije bude i do 3,8 odsto, ukoliko proizvodnja Železare Smederevo poraste kako je najavljeno.

U izveštaju Regionalni ekonomski izgledi, koji je danas na godišnjoj konferenciji EBRD u Londonu predstavio glavni ekonomista te banke Hans Peter Lankes zadržana je prognoza rasta BDP-a Srbije na 1,8 odsto za ovu i 2,3 odsto za narednu godinu.

Kako je javio izveštač Tanjuga iz Londona, Lankes je konstatovao da je ekonomija Srbije na putu pozitivnog rasta, čemu su doprineli veća tražnja iz EU, investicije, oporavak izvoza. 

Procene za narednu godinu bi mogle biti promenjene na bolje, pod uticajem povećanja proizvodnje u nedavno privatizovanoj Železari Smederevo, koju je kineski parter u okviru ambicioznih planova najavio, podsetio je on.

Banka navodi da bi veća proizvodnja srpske čeličane, mogla da podigne rast BDP-a u narednoj godini sa sada prognoziranih 2,3 odsto za još jedan do 1,5 procentnih poena.

I srednjoročne perspektive rasta su pozitivne, ali će on zavisiti, smatra EBRD, od reformi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.